Obvodní soud pro Prahu 8 Foto: OS Praha 8

Platy zaměstnanců justice se letos mají zvýšit o 1665 Kč měsíčně, navrhlo ministerstvo

Platy zaměstnanců soudů by se ještě letos měly zvýšit v průměru o 1665 Kč měsíčně, navrhlo vládě Ministerstvo spravedlnosti (MSp). Další navýšení o 1500 Kč měsíčně by mělo následovat od příštího roku. O stejnou částku by se platy měly zvýšit i v roce 2025. Průměrný plat zaměstnanců v justici a na státním zastupitelství by tak měl v roce 2025 dosáhnout 39 846 Kč.

MSp odeslalo vládě návrh na zvýšení platů justiční administrativy a zaměstnanců státních zastupitelství. Pokud by vláda návrh schválila, platy v justici a na státním zastupitelství by se letos zaměstnancům zvyšovaly zpětně od května.

V případě justiční administrativy by letošní navýšení činilo 1665 Kč měsíčně, zaměstnanci státního zastupitelství by měli dostali o 1503 Kč více. Stávající průměrný plat zaměstnanců státního zastupitelství je totiž o 162 Kč vyšší. Platy by se navyšovaly podle návrhu i v příštím roce a v roce 2025, a to o 1500 Kč u obou složek.

Průměrný plat zaměstnance v justici by tak měl v roce 2025 dosáhnout bezmála 40 tis. Kč.

Pro státní rozpočet by to znamenalo nárůst výdajů o 198 mil. Kč v letošním roce, 564 mil. Kč v roce příštím a 833 mil. Kč v roce 2025.

Návrh ministerstva je výsledkem dohody, kterou učinili představitelé justice v čele s místopředsedou Nejvyššího soudu (NS) Petrem Šukem s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou a ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem v květnu letošního roku. Místopředseda NS Šuk tato jednání vedl již od poloviny minulého roku. Justiční administrativě tak v případě schválení návrhu naroste plat i v situaci, kdy platy ostatních zaměstnanců státu budou stagnovat či se sníží.

Petr Dimun