Eskortní služba Vězeňské služby Ilustrační foto: Vězeňská služba

Vězeňská služba má přijít o 40 služebních míst, získá je spravedlnost

Vězeňská služba přijde od října o 40 tabulkových míst pro své příslušníky. Místa získá ministerstvo spravedlnosti k vyřizování své agendy. Vyplývá to z předkládací zprávy, kterou má ČTK k dispozici. Změnu systemizace dnes projedná vláda. Mluvčí bezpečnostního sboru Markéta Prunerová uvedla, že přesun souvisí mimo jiné s potřebou snižovat náklady státu. Převod je dočasný a místa jsou dlouhodobě neobsazená, dodala.

Pokud vláda změnu systemizace odsouhlasí, bude mít Vězeňská služba od 1. října pro své příslušníky k dispozici 7522 tabulkových míst. Odebranou čtyřicítku míst dostane k dispozici ministerstvo spravedlnosti pro své zaměstnance, a to do konce roku 2025. Podle předkládací zprávy k návrhu se tak stane „kvůli novým agendám a agendám, které jsou ve skluzu“.

Hlavní pracovní náplní ministerských zaměstnanců, kteří místa obsadí, má být zpracování nedodělků. Ministerstvo také personálně posílí dlouhodobě přetížený odbor odškodňování, jenž řeší žádosti o náhradu škody způsobené státem při výkonu veřejné moci. Úřad potřebuje posily i na provoz IT kvůli digitalizaci agend a také v souvislosti s novým zákonem o ochraně oznamovatelů, který ministerstvu ukládá provozovat systém pro příjem oznámení protiprávního jednání.

Navrhovaná systemizace Vězeňské služby dále zahrnuje také vnitřní trvalý přesun 22 míst z kategorie příslušníků do kategorie občanských zaměstnanců. Důvodem je podle předkládací zprávy příprava na změny u poskytování zdravotní péče ve věznicích. „K zefektivnění fungování a zlepšení kvality zdravotní péče vězněným osobám dojde plánovaným zřízením státní příspěvkové organizace Ministerstva spravedlnosti ČR, přičemž je třeba současně poskytování zdravotní péče a její řízení personálně posílit,“ vysvětlili autoři návrhu. Příspěvková organizace má vzniknout 1. ledna příštího roku.

(čtk)