Exprezident Zeman při jmenovací etapě soudců Foto: Pražský hrad

Ministerstvo navrhuje jmenování 52 soudců, je mezi nimi i Zemanem odmítnutý žalobce Babka

Ministerstvo spravedlnosti (MSp) navrhlo ke jmenování 52 nových soudců. Většina z navržených kandidátů zamíří na obvodní či okresní soudy. Je mezi nimi i státní zástupce Petr Babka, kterého minulý rok odmítl jmenovat soudcem tehdejší prezident republiky Miloš Zeman.

Státní zástupce Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové Per Babka má velkou šanci, že tentokrát budou jeho ambice zamířit mezi soudce naplněny. Figuruje totiž na aktuálním seznamu na soudce, který MSp předložilo vládě k vyslovení souhlasu a který již obdržela také Kancelář prezidenta republiky. Dvě jmenovací etapy avizoval na sněmu Soudcovské unie náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák.

Babku minulý rok odmítl soudcem jmenovat prezident Miloš Zeman. Důvodem byl podle všeho případ, který Babka dozoroval a podával v něm obžalobu, a v němž posléze Nejvyšší soud (NS) shledal pochybení orgánů činných v trestním řízení. NS dokonce konstatoval, že takové rozhodování nemůže v demokratickém právním státě obstát. „Zvláštní a velmi selektivní přístup orgánů činných v přípravném řízení pod vedením státního zástupce k tomu, koho a za co bude vlastně stíhat, který se na první pohled nejeví být nezávislým, nestranným a lpícím na principu legality (a nikoli oportunity),“ uvedl v odůvodnění rozhodnutí konkrétně NS. 

Mezi navrženými kandidáty v této jmenovací etapě nefiguruje další ze Zemanem odmítnutých kandidátů, státní zástupce Vrchního státního zastupitelství Marek Bodlák. Ten se v rámci aprobačního procesu podílel na postupu státního zastupitelství v případu exministryně Vlasty Parkanové. Ta byla soudy po letech pravomocně zproštěna obžaloby a nyní se soudí o odškodnění za nezákonný postup orgánů činných v trestním řízení. Podle vyjádření prezidenta Petra Pavla i ministra spravedlnosti Pavla Blažka se nicméně očekává, že Bodlák bude opětovně navržen a zamíří k Obvodnímu soudu pro Prahu 2, který mj. řeší v prvním stupni právě odškodnění za nezákonná trestní stíhání.

Zkušenosti z advokacie

Drtivá většina navržených kandidátů má zkušenosti z advokacie. Nejvíce nových soudců by mělo zamířit na pražské obvodní soudy (9) a jeden soudce na Městský soud v Praze.

Po osmi soudcích posílí okresní soudy v obvodu Krajského soudu (KS) v Plzni a Ostravě. Šest nových soudců by mělo jít na okresní soudy v obvodu KS v Ústí nad Labem a pět posílí soudy v obvodu KS v Praze. Čtyři nové soudce očekávají okresní soudy v obvodu KS v Hradci Králové a v Brně, tři pak v obvodu KS v Českých Budějovicích.

V rámci této etapy by také mělo dojít ke jmenování již oznámených posil Nejvyššího správního soudu (NSS), Jiřiny Chmelové a Tomáše Herce.

V rámci této jmenovací etapy by se soudci měli stát i dva někdejší asistenti soudců NSS a jedna asistentka soudce Ústavního soudu (Lenka Pekařová, asistentka Jaromíra Jirsy). Soudkyní Obvodního soud pro Prahu 4 by se měla stát i mluvčí Vrchního soudu v Praze Simona Heranová.

Petr Dimun