Ministryně obrany Jana Černochová u 601. skupiny speciálních sil Foto: Ministerstvo obrany

Obrana chce od příštího roku zefektivnit péči o válečné veterány z misí

Ministerstvo obrany chce od příštího roku zefektivnit péči o novodobé veterány válečných misí, kterých je zhruba 16.500. Terénní pracovníci nově vytvořené agentury pro podporu válečných veteránů mají působit ve všech krajích a pomáhat řešit praktické problémy. Změny v pomoci veteránům dnes představila ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a ředitel odboru pro válečné veterány a válečné hroby Robert Speychal.

V nové agentuře budou podle Černochové působit především vojáci z povolání a samotní veteráni. K dispozici jim má být podle Speychala síť spolupracujících odborníků a expertů například na sociální problematiku. Pracovníci agentury mají působit v jednotlivých krajích, jejich úkolem bude především pomoct veteránům i jejich rodinným příslušníkům s řešením praktických problémů, například s hledáním práce nebo zprostředkováním právního, sociálního či finančního poradenství.

Terénní pracovníci agentury začnou podle Speychala působit v krajích od začátku příštího roku, prvních deset z nich nyní prochází kvalifikační přípravou. Podle ministerstva bude jejich počet postupně narůstat, celkově jich má do roku 2025 působit 42. V krajích mají podle Černochové vzniknout také Centra péče a podpory pro válečné veterány, kromě pomoci v nich mají veteráni a jejich rodiny nalézt místo pro setkávání komunity.

Změny podle ministryně dozná také péče o válečné hroby a pietní místa, z rozpočtu ministerstva bude na péči o ně vyčleněno o tři miliony korun více, celkem 15 milionů korun. V Česku je 37.966 válečných hrobů, zároveň podle ministerstva existuje velké množství dosud neevidovaných hrobů především z první světové války. „Vytváříme historicky první koncepci péče o válečné hroby tak, jak je to běžné ve vyspělých zemích,“ uvedla Černochová. Péče o válečné hroby se podle ní posouvá do digitální sféry, v ideálním případě by podle ní v budoucnosti mělo být možné u každého místa dohledat informace přes QR kód.

Speychal se chce zaměřit také na silnější navázání zahraniční spolupráce při péči o válečné hroby a pietní místa v rámci takzvané pomníkové diplomacie.

(čtk)