Rozvod Foto: pixabay

Reforma rozvodů: Nesporné rozvody u notářů zatím jen pro bezdětné

Ministerstvo spravedlnosti představilo novelu zjednodušující rozvodové řízení, která částečně uleví rozvádějícím se rodičům nezletilých dětí. Ostatní páry, tedy bezdětné manžele, či manžele, kteří již vůči svým dětem nemají vyživovací povinnost, ale žádné zjednodušení nečeká. Ačkoli i jejich rozvod je smluvený, k soudu se dostavit musí. To soudy i nadále zbytečně zatíží administrativně a finančně, upozorňuje prezident Notářské komory.

Ministerstvo ale prostřednictvím náměstka Antonína Stanislava nevyloučilo, že se při dalších úpravách nesporné rozvody stanou předmětem jednání.

Poslankyně Eva Decroix (ODS) chce reformou pomoci dohodnutým rozvádějícím se párům, aby nemusely absolvovat dvě soudní řízení – tedy opatrovnické a rozvodové, ale jen opatrovnické. V jeho rámci by totiž za určitých podmínek nově proběhlo i řízení o rozvodu. Stále je tu ale velké množství lidí, kteří se na rozvodu dohodnou, ale zrušení samostatného opatrovnického řízení se jich netýká (děti buď nemají, nebo jsou již dospělé) a k soudu budou stejně muset jít. Rozvádějících se párů, které se na všem dokáží dohodnout, je přitom každý měsíc více než tisícovka.

„Ministerská novela sice pomůže lidem s dětmi, zapomíná ale na ty, kterých se otázka péče o dítě už netýká. Těch je velké množství a problematické je to, že tito lidé stále k soudu budou muset jít. A to úplně zbytečně, protože nemají spor a na všem se dohodli – soud příčinu rozvratu nově už nebude zjišťovat a jejich rozvod pouze administrativně potvrdí. Kvůli tomu se ale musí svolat jednání a vzniknou náklady na soudce, jeho asistenta, jednací místnost, energie atd. A při tom obrovském množství rozvodů je to nejen velký finanční náklad, ale i zátěž pro soudy, které se v tu dobu nemohou věnovat sporné agendě. Jednání navíc vždy proběhne formálně, v jednací síni,“ říká Mgr. Radim Neubauer, prezident Notářské komory ČR.

Odebráním nesporné rozvodové agendy se již podařilo významně ulevit soudům v četných evropských zemích, např. ve Francii, Řecku, Španělsku, Lotyšsku či Estonsku. V těchto zemích řeší nesporné rozvody notáři a poplatky hradí rozvádějící se manželé. Náklady na nesporný rozvod u českého soudu tvoří finanční náklad, na který se skládají všichni daňoví poplatníci.

(ire)