Senátor Zdeněk Nytra Foto: Eva Paseková

Senátor Nytra kritizoval Soudcovskou unii za prohlášení ohledně kandidáta na ÚS Simona

Soudce Pavel Simon nemá před dnešním hlasováním Senátu o své nominaci na ústavního soudce jasnou podporu. Poté, co nezískal doporučení výborů, se v úterý představil na klubech jednotlivých frakcí, zástupci klubů jeho vystoupení hodnotí rozdílně. Podle předsedy klubu Starostové a nezávislí Jana Sobotky Simon vystupoval sympaticky a choulostivé záležitosti uspokojivě vysvětlil. Podle šéfa klubu ODS Zdeňka Nytry bylo Simonovo vystoupení ohledně některých rozhodnutí, na kterých se podílel, i ohledně nejasností kolem jeho podnikání rozpačité. Jak budou kluby hlasovat, neuvedly. Podle Sobotky nicméně má „většina senátorů už jasno“.

Nytra na tiskové konferenci upozornil také na stanovisko Soudcovské unie, která kritizovala politické zpochybňování závěrů Nejvyššího soudu. Senátoři se podle Nytry ptali na rozhodnutí Nejvyššího soudu spolupodepsaná Simonem, s nimiž se Ústavní soud neztotožnil. Vadí mu, že Soudcovská unie mluví o tom, že senátoři Simonova rozhodnutí hodnotí politicky. To podle něj není pravda. . „Soudcovská unie ČR v souvislosti s posuzováním Pavla Simona jako kandidáta na soudce ústavního soudu se znepokojením registruje politické zpochybňování konkrétních rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR,“ uvedli zástupci profesní komory minulý týden.

Simon by v případě zvolení ústavním soudcem musel pozměnit své názory docela zásadně, konstatoval Nytra. Zdůraznil, že senátoři budou hlasovat tajně, proto se nedá říct, jak se rozhodnou.

Sobotka novinářům před jednáním řekl, že při setkání se členy jeho klubu Simon uspokojivě vysvětlil choulostivé záležitosti, o kterých se po zveřejnění jeho nominace hovoří, včetně jeho podnikání. Osobně se Sobotka rozhodne až po rozpravě, které bude předcházet vystoupení prezidenta Petra Pavla. Nepočítá, že diskuse bude vyhrocená.

„Výhrady k jeho podnikatelským záměrům byly podstatné,“ uvedl k jednání klubu KDU-ČSL jeho předseda Josef Klement. V konečné fázi projednávání podle něj doporučení Senátu jmenovat Simona nezazní. Jak budou kluby hlasovat, neuvedly.

Předseda klubu ANO a SOCDEM Miroslav Adámek popsal úterní debatu se Simonem jako konstruktivní. Pro něj osobně Simon vysvětlil otázky kolem svého podnikání i rozhodnutí přesvědčivě.

Simon je předsedou senátu Nejvyššího soudu se specializací na odpovědnost státu za škodu a nemajetkovou újmu. Čelil kritice některých senátorů kvůli svému postoji k tomuto odškodňování. Poukazovali také na to, že část rozhodnutí, na nichž se podílel, v minulosti před Ústavním soudem neobstála. Soudce k tomu uvedl, že Ústavní soud nezrušil žádné rozhodnutí, které sám připravoval. Senátoři kritizovali také Simonovo bývalé podílnictví ve společnostech jeho manželky. Soudce uvedl, že ve firmách působil jen jako lektor jógy.

Senátní výbory minulý týden Simonovu kandidaturu nepodpořily – v ústavně-právním získal v tajných volbách hlasy tří z osmi členů, ve výboru pro lidská práva jeden hlas z pěti. Stal se tak prvním adeptem prezidenta, kterého nedoporučil ani jeden z výborů.

(čtk, epa)