Soudní síň Městského soudu v Praze Foto: AIP architekti

Soud potvrdil rozhodnutí o odvolání plzeňské státní zástupkyně Zelené

Městský soud v Praze (MS) dnes zamítl žalobu plzeňské městské státní zástupkyně Antonie Zelené, která se bránila proti rozhodnutí o svém odvolání z vedoucí funkce. České justici to sdělil mluvčí Ministerstva spravedlnosti ČR (MSp) Vladimír Řepka. „Po rozhodnutí Nejvyššího správního soudu se nedalo od Městského soudu v Praze očekávat jiné rozhodnutí,“ uvedla pro Českou justici Zelená.

Antonii Zelenou odvolala z funkce vedoucí státní zástupkyně Okresního státního zastupitelství Plzeň-město (OSZ) v roce 2020 ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Odvolání Zelené přitom navrhla plzeňská krajská státní zástupkyně Anna Maříková již v roce 2018. Samotné odvolání ministryně Benešová zdůvodnila údajným nerespektováním písemných pokynů vyššího státního zastupitelství, dále nerovnoměrným přidělováním spisů podřízeným státním zástupcům a také údajným neadekvátním využíváním zákonných oprávnění k nápravě zjištěných pochybení podřízených.

Rozhodnutí ministryně Benešové a následně jejího nástupce Pavla Blažka opakovaně zrušil MS v Praze. Podle soudu totiž byla rozhodnutí o odvolání odůvodněna nedostatečně, jak Česká justice už dříve informovala.

Blažek však letos v srpnu uspěl u Nejvyššího správního sodu (NSS) s kasační stížností.

Zelená dnes v reakci na rozhodnutí pro Českou justici zopakovala, že jako hlavní důvod odvolání z funkce vidí její odlišný pohled na postup orgánů činných v trestním řízení při zkoumání duševního stavu obviněných. V tomto smyslu už dříve poskytla České justici prohlášení.

„Česká justice v tomto postupu dlouhodobě vědomě porušuje zákon a dělá to i bez ohledu na nálezy Ústavního soudu. Vzhledem k tomu, že jsem již využila neúspěšně všech postupů v rámci soustavy státního zastupitelství a informovala jsem i ministerstvo spravedlnosti, nezbývá mi než se obrátit na orgány moci zákonodárné,“ dodala dnes pro Českou justici Zelená s tím, že odcházet ze soustavy nehodlá.

Petr Dimun