Advokát Jan Hrazdira Foto: Spolek Koruna

Spolek sdružil věřitele za účelem společného postupu v insolvenčním řízení. Pochybná činnost, namítá správce

V poslední době přibývá informací o spolcích, které sdružují věřitele za účelem společného postupu v konkrétních insolvenčních řízeních, do nichž přihlásili své pohledávky. Takovým případem je i zapsaný spolek Koruna. Vznikl v souvislosti s insolvenčním řízením vedeným u Městského soudu v Praze ve věci společnosti EMTC – Czech a.s., což je jedna ze společností náležejících do sféry Tomáše Bárty. Insolvenční správce Jaroslav Brož MJur činnost spolku označil za „pochybnou“ Případem se zabývá i Česká advokátní komora (ČAK). Advokát Jan Hrazdira ze spolku Koruna jakýkoliv prohřešek proti zákonu o advokacii na dotaz České justice odmítl.

Spolek Koruna vznikl v souvislosti s mediálně známým bojem o desetiprocentní podíl na Bohemia energy entity s.r.o., vedeným mezi insolvenčním správcem dlužníka Tomáše Bárty, Jaroslavem Brožem MJur a manželi Jiřím a Hanou Písaříkovými.

Podle některých účastníků řízení spolek vznikl za účelem maření dosažení účelu insolvenčního řízení, protože do něj vstoupil až v době po přezkumu přihlášených pohledávek a navíc se okamžitě zaměřil na napadání postupu insolvenčního správce Brože. Insolvenční správce Brož pak v insolvenčním rejstříku upozornil na provázanost Koruny s manželi Písaříkovými. „Je na věřitelích, veřejnosti či státních orgánech, aby se se zjištěními insolvenčního správce seznámili a případně konali v intencích „právo přeje bdělým“ či v souladu se svými dohledovými povinnostmi. Dohled nad dodržováním právních předpisů nepřísluší insolvenčnímu správci, ale kompetentním subjektům,“ komentoval svůj krok insolvenční správce pro Českou justici.

Pochybnosti ohledně úlohy spolku zesílily s úvahou, že skutečným cílem spolku KORUNA je zkomplikování uplatnění nároků vůči manželům Písaříkovým. „V tomto kontextu insolvenční správce opakuje, že při právním nazírání cui bono (v čí prospěch) byla dosavadní aktivita spolku Koruna velmi pochybná, neboť jejím návrhům soud nikdy nevyhověl a současně aktivita tohoto spolku se koncentrovala do ataků na insolvenčního správce pouze v momentech, kdy tento čelil významným momentům ve sporech s Bohemia Energy Entity. Dvě trestní oznámení spolku Koruna na insolvenčního správce byly taktéž vyhodnoceny, jako nedůvodné, kdy policie navíc dovodila, že se trestní oznámení jeví, jako účelové ve snaze činit obstrukce v rámci insolvenčního řízení. Z této časové osy lze dle názoru insolvenčního správce dovodit jediné, a to že tyto útoky měly za cíl destabilizovat insolvenční řízení ku prospěchu Bohemia Energy Entity,“ dodal Brož.

Tým Scuderia Praha po vítězném závodě v březnu 2017. Jiří Písařík je uprostřed. Zdroj: Scuderia Praha

ČAK stížnost odložila

Činnost spolku KORUNA nedávno přezkoumávala i ČAK. Ve spolku působí advokáti Jan Hrazdira, Veronika Gorská a Ondřej Spáčil.
Na jejich činnost si právě stěžovala jedna z věřitelek společnosti EMTC Astrid Bolechová se svým právním zástupcem Martinem Michalicou. Podle stížnosti spolek ve skutečnosti poskytuje právní služby a Bolechové učinil nevyžádanou nabídku právních služeb. To se mělo stát v době, kdy byla právně zastoupena jiným advokátem. To je v rozporu ze zákonem, upozorňují stěžovatelé. Podle stížnosti Koruna omezuje svobodu klienta ve výběru advokáta a brání ve vypovězení plných mocí udělených dotčeným advokátům a klientům tak znemožňuje disponovat jejich majetkem.

Kontrolní orgány již stížnost prošetřily. „Stížnosti na jmenované advokáty (stěžovatelé A. Bolechová a Mgr. Michalica) ČAK obdržela a kontrolní rada je šetřila. Začátkem června 2023 je kontrolní rada (nezávislý kontrolní orgán ČAK) uzavřela jako nedůvodné,“ sdělila České justici mluvčí ČAK Iva Chaloupková. Komora by se tak věcí zabývala znovu pouze v případě, že by se objevila nová skutečnost či by například do věci vstoupila kárná žaloba ministra spravedlnosti.

Insolvenční správce Brož nechtěl záměry spolku Koruna dále blíže komentovat s tím, že jeho cíle nezná. „Nyní není ve hře vymožení pohledávek členů spolku Koruna, neboť všem věřitelům EMTC – Czech a.s. se zjištěnými pohledávkami bude plněno pouze a jedině v případě, že insolvenční správce získá do majetkové podstaty relevantní finanční prostředky. Nyní je zejména nutno, aby insolvenční správce byl úspěšný ve sporech s Bohemia Energy Entity s.r.o. a Ing. Jiřím Písaříkem. V současné době jsou zde dva spory, které vede EMTC – Czech a.s., a to o 105 mil. Kč a 180 mil. Kč,“ reagoval na dotaz České justice.

„Podání paní Astrid Bolechové učiněné prostřednictvím jejího advokáta bylo Kontrolní radou České advokátní komory již dne 24.7.2023 odmítnuto jako nedůvodné, neboť k tam popisovaným jednáním nedošlo. Tvrzení obsažená v podnětu stěžovatelky byla spolehlivě vyvrácena. Tím by mělo být dostatečně řečeno vše,“ řekl Jan Hrazdira České justici.

Eva Paseková