Kyberkriminalita roste už několik let Foto: Pixabay

Útoky na účty nebo erotické materiály. Kyberkriminalita stále roste

V České republice v posledních letech trvale vzrůstá počet případů kybernetické kriminality. Během posledních deseti let představuje nárůst trestné činnosti v on-line prostoru víc než 745 procent. U příležitosti Národních dnů prevence, které dnes začaly v Ostravě, to novinářům řekli zástupci ministerstva vnitra a města. Dvoudenní odborná konference, která je největší akcí v oblasti prevence kriminality, se tak letos mimo jiné zaměřuje právě na oblast kybernetického bezpečí.

Podle statistik bylo v Česku v loňském roce registrováno 18.554 skutků kybernetické kriminality. Před deseti lety to bylo 2195 těchto činů. Nejvíce tato trestná činnost kulminovala právě loni, na přesun kriminality do on-line prostoru měla podle odborníků výrazný vliv i covidová pandemie. Při porovnání let 2021 a 2022 přibylo v této oblasti 9036 skutků, což představovalo navýšení o 94,9 procenta. Kybernetická kriminalita rostla ve všech krajích. V Moravskoslezském kraji to bylo o více než 100 procent.

„Bezpečnost v České republice je pořád stabilní tak, jak to bylo v uplynulých letech. Nedochází k nějakým nárůstům, i když slýcháme informace, že například kvůli Ukrajincům dochází ke zvýšené kriminalitě, tak to opravdu není pravda. Co se týká kyberbezpečnosti, tak tady ale ten nárůst opravdu je,“ uvedl náměstek ministra vnitra Radek Kaňa.

Dodal, že ohrožení v kyberprostoru se týká všech věkových skupin. Přibližně 70 až 80 procent trestných činů v on-line prostoru je podle ředitel odboru prevence kriminality ministerstva vnitra Michala Barboříka majetkového charakteru. „Jsou to nejrůznější formy sociálního inženýrství, kterým se snaží pachatelé udělat podvody na občany tak, aby získali přístup k jejich účtům, aby ti lidé sami přišli k bitcoinmatům a naházeli jim tam peníze. Už k tomu zdaleka nejsou využívány jen podvodné maily,“ uvedl Barbořík.

V on-line prostoru je podle něj velkým nebezpečím také nárůst trestných činů v oblasti mravnostní kriminality, například držení dětské pornografie nebo navazování kontaktů s dětmi. Z nich se pachatelé snaží vylákat erotické materiály, které využívají pro vlastní uspokojení nebo pro budoucí vydírání a sexuální nátlak na děti. „Ty příběhy mívají opravdu tragické konce, i když to početně nejsou takové tisíce případů jako majetková trestná činnost, tak důsledky jsou velmi závažné a je třeba tomu opravdu věnovat pozornost,“ podotkl Barbořík.

Právě prevence je jedním ze základních nástrojů boje proti kybernetické kriminalitě. Například v Ostravě se podle primátora Jana Dohnala (Spolu) na tyto preventivní aktivity spojené s kybernetickou bezpečností zaměřuje městská policie, které pracuje se studenty i seniory. Ročně město do projektů prevence kriminality investuje zhruba 18 milionů korun.

Národní dny prevence se konají jednou za dva roky. Předchozí ročníky se v letech 2017 a 2019 uskutečnily v Brně, před dvěma lety v Plzni. Kromě informaci pro odborníky nabízí i program pro veřejnost.

(čtk)