Soudci českého a slovenského ústavního soudu na společné večeři Foto: Ústavní soud

Čtvrtý Ústavní soud bude rozmanitější, nejen díky zastoupení žen, míní Vikarská

Čtvrtá generace českého Ústavního soudu (ÚS), kterou formuje prezident Petr Pavel, je už nyní výrazně rozmanitější než předešlá sestava, a to nejen díky většímu zastoupení žen. Zároveň je vidět, že cesta k soudu vede z různých měst i přes různé právní profese. ČTK to řekla ústavní právnička Zuzana Vikarská z Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

„U dalších nominací považuji za důležité přemýšlet nejen o tom, z jaké pozice kandidáti a kandidátky přicházejí aktuálně, ale taky vzít v potaz jejich předchozí profesní působení. I jedna osoba v sobě může skrývat kariérní pestrost, byla by proto škoda o diverzitě přemýšlet příliš formalisticky,“ uvedla Vikarská.

Uvítala lepší zastoupení žen a mladších lidí v novém kolektivu ÚS. Poukázala například na fotku z nedávného křtu komentáře k Listině základních práv a svobod. Zachycuje moment, kdy se v budově ÚS setkaly bývalá členka soudu Kateřina Šimáčková a nové soudkyně Veronika Křesťanová, Kateřina Ronovská a Daniela Zemanová.

Zuzana Vikarská Foto: CLS Summer Schools

„Vím, že ve studentské komunitě byla tato fotografie obrovským zdrojem inspirace a síly. Ta fotografie je jednak na první pohled symbolem toho, že se do nejvyšších justičních pozic mohou dostat i ženy – což by dnes mělo být samozřejmé, ale bohužel pořád není. A také na fotce hezky vyniká to, že do Joštovy ulice může vést cesta přes advokacii, akademii i justici, že se tam může člověk dostat z Brna, z Prahy i z Liberce, zkrátka že rozličné profily mají šanci,“ uvedla Vikarská.

Kühn není jen soudcem NSS

Prezident Pavel zatím jmenoval k ÚS vedle Zemanové, Křesťanové a Ronovské ještě Josefa Baxu s Janem Wintrem. Nominace se vzdal Robert Fremr kvůli kritice svého předlistopadového rozhodování. Další nominant Pavel Simon nezískal podporu Senátu, před tím čelil otázkám nejen na svou soudcovskou práci, ale i na soukromé aktivity. Nově navrženi jsou advokátka Lucie Dolanská Bányaiová a soudce Nejvyššího správního soudu (NSS) Zdeněk Kühn.

Vikarská považuje obě navržené osobnosti za vhodně vybrané. Dolanská Bányaiová se podle ní těší v advokátní komunitě širokému uznání a má užitečnou expertizu v nadnárodním právu, Kühn patří k nejvíce erudovaným a vzdělaným členům právnické komunity v Česku.

„Pokud se ozve kritika na to, že je to ‚zase další kandidát z NSS‘, myslím, že by mělo zaznít, že Zdeněk Kühn je mnohem víc než jen soudce NSS,“ uvedla Vikarská. Připomněla jeho akademickou dráhu, publikační činnost, znalost angloamerické právní kultury.

Prezident Pavel přistoupil k nominacím jinak než jeho předchůdci, zřídil si poradní panel, nechal si poslat návrhy z institucí, o jménech se veřejně diskutuje. „Je to významné zlepšení. Ve srovnání s minulostí přibyla transparentnost, veřejná diskuse, ale i veřejná kritika. To vše nám pomáhá si uvědomovat, jaké zájmy se v tomto procesu vlastně potkávají a co všechno může hrát roli,“ řekla Vikarská.

(čtk)