Slovenský premiér Robert Fico Foto: SMER

Ficova vláda proti Soudní radě. Předseda Mazák odmítá výroky ministerstva k odvolání tří členů

Bývalí členové slovenské Soudní rady Katarína Javorčíková, Eva Mišíková a Ludvík Bradáč zřejmě podají vůči způsobu jejich odvolání stížnost k Ústavnímu soudu Slovenska. Dva jmenovaní to již avizovali. Vláda rozhodla o jejich odvolání z funkce minulý týden. Ministerstvo trvá na tom, že odvolání bylo dle zákona. Důvodem odvolání je podle resortu je absence důvěry. 

Nová vláda a parlament může bez jakýchkoli diskusí okamžitě vyměnit až jednu třetinu členů soudní rady (6 z 18), a tak výrazně ovlivnit nejen to, kdo se stane či nestane soudcem, ale i případná disciplinární stíhání soudců a dokonce i to, zda se nějakému soudci pozastaví výkon funkce.

Sdružení soudců Slovenska (ZSS) považuje odvolání více členů Soudní rady SR nominovaných vládou bez uvedení důvodů za nesouladné s evropskými standardy. „Platná a účinná ústavní úprava nevyžaduje, aby byli členové Soudní rady Slovenské republiky jmenováni vládou před svým odvoláním slyšení, a ani aby jim byly sděleny důvody odvolání,“ uvedlo tiskové oddělení ministerstva v prohlášení v reakci.

Vláda podle ministerstva rozhodla v souladu s Ústavou i judikaturou a předvídatelným způsobem a na základě pravidel zavedenými předchozí politickou garniturou. „Současná pravidla (odvolání bez uvedení důvodu) byla schválena v prosinci 2020, a to i přes kritiku politické reprezentace a stavovské organizace soudců Sdružení soudců Slovenska,“ doplnilo ministerstvo. Odvolaní členové Soudní rady se podle resortu spravedlnosti žádným způsobem nezasadili o změnu této právní úpravy a ani ji nekritizovali. „Je proto paradoxní, že tato kritika bývalých členů soudní rady přichází až po jejich odvolání. Dokonce současný předseda Soudní rady SR Ján Mazák tuto právní úpravu v době jejího zavedení obhajoval,“ uvádí se ve vyjádření ministerstva s tím, že současný vládní kabinet je otevřený odborné diskusi směřující ke zvýšení záruk garantujících nezávislost soudní moci.

Předseda Soudní rady SR Jan Mazák Foto: Soudní rada SR

Mazák výroky ministerstva odmítl

Mazák poukázal na to, že v červenci 2020 adresoval tehdejší ministryni spravedlnosti dopis, ve kterém oponoval návrh ústavního zákona umožňujícího kdykoli odvolat člena Soudní rady. „Potvrzuje to mimo jiné i skutečnost, že při přípravě Zprávy Evropské komise o stavu právního státu na Slovensku jsem se jako respondent Evropské komise v letech 2020 až 2023 stále vyjadřoval proti možnosti kdykoli odvolat člena Soudní rady,“ přiblížil Mazák ve svém prohlášení na webu instituce .

Vláda minulý týden odvolala Evu Mišíkovou, Ludvíka Bradáče a Kateřinu Javorčíkovou z funkce členů Soudní rady. Nahradí je Ludmila Joanidisová, Martin Bezák a Magdaléna Hromcová. Javorčíková a Bradáč už avizovali, že podají vůči způsobu jejich odvolání stížnost k Ústavnímu soudu SR. Poukazují na to, že kritika za jejich nečinnost vůči této právní úpravě včetně kritiky Mazáka není pravdivá. 

Soudní rada SR je ústavní orgán tvořený 18 členy včetně předsedy a místopředsedy. Jednoho člena volí soudci Nejvyššího soudu SR a Nejvyššího správního soudu SR. Osm členů z řad soudců volí soudci ostatních soudů. Po třech členů dodávají Národní rada (NR) SR, prezident SR a vláda SR. Právě špatné zkušenosti z minulosti se soudcovskou samosprávou na Slovensku jsou častým argumentem odpůrců zřízení Nejvyšší rady soudnictví v Česku.

Eva Paseková