Polský nejvyšší správní soud Foto: Wikimedia/Guillaume Speurt

Na polském správním soudu někdo nelegálně čerpal elektřinu a těžil kryptoměny

Vysoce výkonné zařízení sloužící k těžbě kryptoměn se našlo v sídle nejvyššího správního soudu ve Varšavě. Počítače odebírající velké množství elektrické energie byly schované ve ventilační šachtě a v technické podlaze. Případ vyšetřuje prokuratura, o události byla informována také tajná služba ABW, uvedla dnes na svém webu zpravodajská televize TVN24.

Počítače nainstalované v obtížně dostupných místech podle stanice odhalil technik soudu na přelomu srpna a září, jen několik týdnů poté, co soud vypověděl smlouvu s firmou, která měla na starosti technickou údržbu budovy.

„O faktu instalace (tohoto) zařízení v technické infrastruktuře soud informoval policisty, kteří podnikli příslušné úkony ve věci, než odhalené zařízení odmontovali a zajistili,“ sdělil TVN24 soudce Sylwester Marciniak z nejvyššího správního soudu.Ujistil, že nedošlo k žádnému ohrožení údajů, které soud uchovává.

Podle neoficiálních informací byly počítače vybaveny vlastními modemy pro připojení k internetu, což napovídá, že nebyly připojeny k počítačové síti v budově, dodala televize.

Prokuratura případ vyšetřuje jako krádež elektřiny. Zatím nebyl nikdo obviněn, uvedl prokurátor Szymon Banna. Znalci mají zjistit, kolik elektřiny se v soudní budově ukradlo.

„Počítače speciálně určené pro virtuální těžbu kryptoměn jsou velice rychlé, ale mají vysokou spotřebu elektřiny, která samozřejmě hodně stojí. Nepoctiví těžaři se snaží elektřinu krást i ve veřejných institucích a v podnicích, kde počítače instalují v obtížně dostupných místech či v místech, kde nebudí podezření, třeba mezi servery. Jiným trikem je zneužívání kapacit počítačů ve veřejných institucích či podnicích během volna, o nocích a o víkendech, což ale také stojí dodatečnou energii,“ řekl stanici expert, profesor Wojciech Cellary.

(čtk)