Rusko vyhlásilo pátrání, hledá Sergia Gerarda Ugaldeho Godíneze z Kostariky Foto: ICC

Rusko vyhlásilo pátrání po soudci Mezinárodního trestního soudu, důvod neupřesnilo

Rusko dnes zařadilo soudce Mezinárodního trestního soudu (ICC) Sergia Gerarda Ugaldeho Godíneze z Kostariky na seznam osob, po kterých úřady pátrají. Důvod neupřesnilo, uvedla agentura AFP.

Soudcovo jméno se objevilo v databázi hledaných osob ruského ministerstva vnitra s rutinní poznámkou, že po dotyčném bylo vyhlášeno pátrání v souvislosti s vyšetřováním trestného činu.

ICC na jaře vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina kvůli jeho roli při zavlečení ukrajinských dětí do Ruska.

Ačkoliv Rusko není členem ICC, vydaný zatykač komplikuje Putinovi cestování do zahraničí kvůli hrozbě, že by mohl být zatčen. Ruský prezident se tak nezúčastnil srpnového summitu zemí BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a JAR) v Jihoafrické republice, v září nejel na summit skupiny G20 v Indii, připomněla AFP.

Moskva už na jaře zařadila do databáze hledaných osob prokurátora ICC Karima Khana, který podle ruských zdrojů o vydání zatykače na Putina požádal.

Putina a zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Mariji Lvovovou-Bělovovou ICC obvinil z válečného zločinu kvůli „nelegálním deportacím“ tisíců ukrajinských dětí. Moskva toto obvinění odmítá.

Pravomoc ICC neuznávají kromě Ruska například i USA, Čína či Izrael. U soudu dříve působil místopředseda Vrchního soudu v Praze Robert Fremr.

(čtk, epa)