Jednání u Okresního soudu v Lounech Foto: Petr Dimun

Zvukové a obrazové záznamy ze soudu bude možné přehrávat a kopírovat dálkovým přístupem

Pořizovat kopii a přehrávat zvukový nebo obrazový záznam z jednání soudu bude možné dálkovým přístupem po prokázání totožnosti elektronickou identifikací. Týkat se to bude i listinných spisů. Vyplývá to z novely vyhlášky o jednacím řádu okresních a krajských soudů. Možnost docházet k soudu se ponechává pro osoby bez počítače.

Změna týkající se dálkového přístupu k audio a vizuálním materiálům v soudním spisu má být účinná od 1. března 2024.

Například pro civilní řízení představuje problém ukládání záznamu – dosavadní úprava nařizuje uchování záznamu na trvalém nosiči dat (CD, DVD USB). Což ovšem vylučovalo dálkový přístup. A to i přesto, že původní jednání nebo úkony mohly být vedeny dálkově třeba videokonferencí. Shlédnout její záznam je možné jen v budově soudu, vysvětluje důvodová zpráva.

To se má změnit. „Pro listinný spis se zavádí možnost dálkového přehrávání záznamů a pořizování jejich kopií. K záznamům bude oprávněným osobám umožněn časově omezený přístup, o který bude moci oprávněná osoba opakovaně žádat. Časově omezený přístup je tak vztahován pouze na časově omezenou platnost přístupových údajů, ne na možnost si záznam přehrát či pořídit jeho kopii,“ uvádí se v důvodové zprávě.

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Základ dálkový přístup, pro negramotné výjimka

Pro účastníky řízení a jejich zástupce nejde o povinnost, nýbrž možnost. „V případě nahlížení do spisu i přehrávání záznamů se ponechává možnost tak činit jako dnes, a to v budově soudu v úředních hodinách,“ zdůrazňuje důvodová zpráva.

„Pro elektronický spis budou dálkové přístupy základem, pro osoby bez počítače či počítačové gramotnosti bude elektronický spis dostupný k osobnímu nahlédnutí i na počítačích soudů. Totéž platí i pro uchovávání záznamů v elektronickém spisu,“ dodává k tomu v podrobné části důvodová zpráva.

Úplný návrh včetně důvodové zprávy je zde.

Pořizování kopií záznamů širokou veřejností?

Stejně jako doposud ani nový návrh neumožní nahlížení do spisu osobám bez právního zájmu nebo bez oprávnění. „Navrhovaná úprava s ohledem na právo na ochranu soukromí nemůže umožňovat dálkové nahlížení ani přehrávání záznamů a pořizování kopií široké veřejnosti,“ stojí v důvodové zprávě.

„Zákonná úprava odpovídá nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů, zejména čl. 23 a 86 nařízení. Příkladem budiž § 44 o. s. ř., podle kterého je nahlížení do spisu umožněno pouze účastníkům, další osoby mohou nahlížet pouze při prokázání právního zájmu nebo vážných důvodů. Nahlížení povoluje předseda senátu, je tak zajištěno, aby do spisu mohly nahlížet pouze osoby, které na nahlížení prokázaly dostatečný zájem. V § 44 o. s. ř. je stanoveno i omezení rozsahu údajů nahlížení. Uvedené postupy platí i v případě dálkového nahlížení do elektronického spisu i přehrávání a pořizování kopií záznamů,“ vysvětluje důvodová zpráva.

Přístup lze generovat opakovaně

Přístup bude navíc umožněn pouze na základě elektronické identifikaci postupem podle zákona o elektronické identifikaci. Vygenerovaný přístup bude časově omezen, ale bude možné o něj žádat opakovaně.

Jak uvádí důvodová zpráva, systém jednoho časově omezeného vstupu, neznamená jednu kopii. „V případě listinného spisu je s ohledem na povahu elektronického úložiště navrhován časově omezený přístup k záznamům ukládaným na úložišti, kdy se po uplynutí platnosti přístupových údajů vygenerují nové přístupové údaje. Osoba po uplynutí platnosti údajů požádá o obnovení přístupových údajů, které se jí poskytnou. I v tomto případě je tak tato zásada zakotvena,“ stojí v důvodové zprávě.

Vyhláška rozšíří možnost kopírování ze spisu takto:

(2) Je-li součástí spisu zvukový nebo zvukově obrazový záznam (dále jen „záznam“), soud umožní jeho přehrání a pořízení jeho kopie za stejných podmínek jako v odstavci 1. Záznam uložený v jednotném úložišti zvukových a obrazových záznamů (dále jen „jednotné úložiště záznamů“) lze přehrát a pořídit si jeho kopii také prostřednictvím časově omezeného dálkového přístupu.

Úprava uchování záznamu pro civilní řízení vypadá takto:

(2) V listinném spisu se záznam uchovává na technickém nosiči nebo v jednotném úložišti záznamů, které je elektronickým úložištěm spravovaným ministerstvem. Technický nosič záznamu se připojí ke spisu, je-li to možné, nebo se ve spisu uvede, kde je technický nosič záznamu uložen nebo že je záznam uchováván na jednotném úložišti. V elektronickém spisu se záznam uchovává v systému, ve kterém je elektronický spis veden. Záznam se vyřazuje ve skartačním řízení současně se spisem.

Irena Válová