Soudci Štěpán Výborný, Karla Cháberová a Jan Kratochvíl Foto: Městský soud v Praze

Ke konci roku završí svoji kariéru soudkyně Karla Cháberová, řešila reality show i Babiše

Na konci prosince letošního roku skončí z důvodu dosažení věkové hranice mandát soudkyně Karly Cháberové. Výrazná osobnost justice stála u obnovy českého správního soudnictví. Od února 1993 působila jako soudkyně na správním úseku Vrchního soudu v Praze a posléze, od roku 2004 Městského soudu v Praze (VS).

Za toto dlouhé období rozhodovala tisíce případů, z nichž mnohé měly zásadní dopady pro českou správní praxi. V devadesátých letech dominovaly restituční kauzy. Karla Cháberová rozhodovala například o rozsáhlých majetcích bývalých šlechtických rodů jako například potomků hraběcího rodu Walderode.      

V nultých letech byly také časté žaloby proti pokutám udělovaným Radou pro rozhlasové a televizní vysílání. Karla Cháberová tak spoluvytvářela judikaturu ohledně toho, co a kdy můžeme vidět v televizi. V rozsudku (6 Ca 370/2006-71) například zrušila pokutu udělenou za odvysílání reality show Big Brother. V odůvodnění mimo jiné uvedla, že „pokud byla pokuta uložena rovněž za jednání, v němž žalovaná spatřovala pro děti nevhodnou prezentaci „sexuální tématiky“, pak není z žalobou napadeného rozhodnutí zřejmé, z jakých konkrétních situací prezentovaných v daném pořadu je dovozováno, že chování soutěžících je nutno považovat za možný návod pro děti a mladistvé k nesprávnému chování“.

Naopak v roce 2021 rozhodla o zákonnosti rozhodnutí o udělení pokuty za vysílání upířího hororu Dracula 2000 v televizi od 19:00. V rozsudku konstatovala, že mnohé scény filmu „se skutečně vyznačují nebývalou hrubostí, intenzitou násilí a děsivostí v takové míře, která naplňuje možnost ohrožení psychického vývoje dětí a mladistvých, byly-li vysílány v denní době, v níž to zákon o vysílání zapovídá“.

Velmi nelehká (zvláště pokud její nejbližší jsou přesvědčením slávisti) byla kauza zásahu policie proti fanouškům Slavie před derby se Spartou v roce 2014 na Čechově mostě.

Střet zájmů Babiše

Karle Cháberové se nevyhýbaly ani politicky citlivé kauzy. Měla rozhodovat o zákonnosti neudělení bezpečnostní prověrky bývalému kancléři prezidenta republiky Vratislavu Mynářovi. Ten však žalobu na poslední chvíli vzal zpět. Rozhodovala také o otázce střetu zájmů Andreje Babiše v kontextu nároků společnosti z koncernu Agrofert na dotace.

V době pandemie Covidu byla členkou senátu, který jako první zrušil mimořádné opatření přijaté Ministerstvem zdravotnictví. Zaujatý právní názor, že lze o návrhu rozhodnout, byť mimořádné opatření bylo v mezidobí nahrazeno obsahově podobným opatřením, otevřel cestu soudnímu přezkumu těchto opatření.

V poslední době velkou pozornost vyvolala klimatická žaloba. Senát Karly Cháberové žalobě v prvním kole částečně vyhověl. Toto rozhodnutí však bylo zrušené Nejvyšším správním soudem, který naopak shledal, že český právní řád neobsahuje žádné závazky České republiky na snižování emisí skleníkových plynů.   

(pd)