Foto: Pixabay

O násilnickém chování expředsedy žďárského soudu bude opět rozhodovat Nejvyšší soud

Nejvyšší soud (NS) už podruhé přezkoumá rozsudek nad Romanem Švaňhalem, bývalým předsedou Okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou. Švaňhal opět podal dovolání proti rozsudku, podle kterého vydíral svou někdejší partnerku a vyhrožoval jí. Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) v replice podle informací České justice uvedlo, že dovolání považuje stejně jako poprvé za nedůvodné. Soudce dostal dvacetiměsíční trest vězení s podmínečným odkladem na 30 měsíců. Švaňhal od počátku vinu popírá. Kauza se táhne od roku 2018.

Dovolání spolu se spisem dorazilo k Nejvyššímu soudu koncem listopadu. Rozhodnutí lze s ohledem na průměrnou délku řízení v trestním kolegiu očekávat za 40 až 50 dní. Švaňhal dále čelí obžalobě ve věci křivého obvinění stejné bývalé družky. Soud věc projedná v lednu příštího roku.

Bývalý předseda okresního soudu podle několika rozhodnutí obecných soudů hrozil své tehdejší partnerce, že ji vyhodí na ulici nebo že z ní udělá blázna. Vyhrožoval jí svým vlivem a tím, že ji připraví o možnost stýkat se se synem. Ponižoval ji, vulgárně ji urážel a posmíval se jí.

Obhájkyně Švaňhala Lucie Hrdá opakovaně poukazovala na to, že partnerka je nedůvěryhodná a že trestní řízení zneužila k tomu, aby získala do péče společného syna. Kvůli trestnímu stíhání byl Švaňhal dočasně zbaven funkce soudce a po pravomocném rozsudku musel odejít z justice. Podle judikatury se mu ale po prvním úspěšném dovolání talár vrátil. Dočasné zproštění však kvůli trestnímu stíhání trvá.

Obvodní soud pro Prahu 4 a Městský soud v Praze se případem zabývaly opakovaně. Nejprve byl Švaňhal odsouzen za týrání osoby žijící ve společném obydlí a dostal přísnější podmíněný trest. Rozhodnutí však tehdy Nejvyšší soud zrušil. Argumentoval tím, že soudy dostatečně nekvantifikovaly domácí násilí. Trestný čin týrání je totiž podle Nejvyššího soudu naplněn pouze v případě, pokud k jednání obžalovaného docházelo soustavně. Dále Nejvyšší soud požadoval vyjasnit způsob, intenzitu a četnost jeho jednání při zásadě „in dubio pro reo“, tedy „v pochybnostech ve prospěch obviněného“. Nejvyšší soud dokonce uvedl, že soudy neposoudily, zda nebyl obětí domácího násilí i soudce.

Negace domácího násilí ze strany Nejvyššího soudu

Rozhodnutí Nejvyššího soudu poté u Obvodního soudu pro Prahu 4 tvrdě zkritizoval státní zástupce Václav Mastný z Okresního státního zastupitelství v Třebíči. Usnesení podle něj svědčí o naprosté negaci fundamentálních atributů domácího násilí ze strany Nejvyššího soudu a to zejména v jeho psychické formě. Podle něj nejvyšší instance vysílá špatný signál obětem, ale i veřejnosti. Hovořil dokonce o pachuti z „falešné soudcovské solidarity“.

„Skutek, jak byl zjištěn ve výroku o vině, nenaplňuje znaky uvedeného trestného činu, byť jinak mohlo být jednání obviněného bezohledné, nevybíravé, svévolné, necitlivé a celkově morálně nepřijatelné jako projev přehnané autoritativnosti, dominance, zlomyslnosti a sebeprosazování,“ stálo v rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Podle Nejvyššího soudu k naplnění znaku týrání nepostačuje uplatňování dominance ve vztahu jedním z partnerů, nedostatek empatie ani to, co je nazýváno vztahovou asymetrií ani velmi neuspokojivé a konfliktní partnerské soužití, i když vede k traumatickým poruchám. Nejvyšší soud také poukázal na princip ultima ratio. „Trestní právo nesmí zasahovat do společenského života z jiného důvodu než k ochraně před trestnými činy vymezenými v trestních zákonech,“ stojí v usnesení, které se spíše než k postihu za domácí násilí kloní k nezasahování do soukromé sféry partnerského soužití. Zpochybnil také hodnocení důkazů a závěry znalců.

Česká justice kauzu sleduje od samého počátku.

(epa, čtk)