Střelec se podle policie inspiroval obdobným případem v zahraničí, střelba byla podle všeho činem osamělého střelce Foto: Filosofická fakulta UK

Oběti útoku na FF UK mají nárok na peněžitou pomoc, uvedl ombudsman

Oběti trestných činů mají nárok na peněžitou pomoc, uvedl v souvislosti s tragickou čtvrteční střelbou v Praze veřejný ochránce práv Stanislav Křeček. Pomoc je určená na léčbu fyzických i duševních následků a překlenutí zhoršené sociální situace způsobené trestným činem. Ministerstvo spravedlnosti vzkázalo, že s vyplněním příslušných formulářů jsou připraveni pomoci probační úředníci ve všech svých pobočkách. Právní pomoc nabízí i Česká advokátní komora (ČAK).

Zákon o obětech trestných činů počítá s vyplácením peněžité pomoci obětem na léčbu fyzických i duševních následků a překlenutí zhoršené sociální situace způsobené trestným činem. „Oběti ji mohou využít třeba na psychoterapii nebo při výpadku příjmů,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí ombusmana Markéta Bočková. O peněžitou pomoc mohou požádat do dvou let od zjištění újmy a nejpozději do pěti let od spáchání trestného činu.

„Ministerstvo spravedlnosti v podobných případech, který se stal 21. prosince 2023, pomáhá obětem, zraněným a pozůstalým. Peněžitou pomoc je možné si představit jako zvláštní druh sociální dávky, kterou vyplácí stát. Nárok na peněžitou pomoc je zakotven v zákoně o obětech trestné činnosti. Žádosti se podávají na ministerstvu spravedlnosti na odbor odškodňování. K podání žádosti je možné využít zveřejněný formulář,“ připomnělo ministerstvo v tiskové zprávě.

Ministerstvo by mělo o žádosti rozhodnout nejpozději do tří měsíců. Vláda ale na svém čtvrtečním mimořádném zasedání uložila ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS), aby v souvislosti se střelbou poskytl obětem a pozůstalým maximální součinnost.

Pozůstalým se peněžitá pomoc poskytuje v paušální výši dosahující 200.000 Kč, respektive 175.000 Kč u sourozenců zemřelého. V případě většího počtu pozůstalých nemůže celková poskytnutá částka přesáhnout 600.000 Kč. „Tuto peněžitou pomoc ale není možné chápat jako náhradu škody, kterou Vám pachatel svým činem způsobil, protože taková povinnost zatěžuje výlučně jeho a nikoliv stát,“ upozorňuje web ministerstva spravedlnosti.

V žádosti o peněžitou pomoc je nutné uvést údaje o osobě žadatele, vyjádřit vůli požádat o peněžitou pomoc, specifikovat, v jaké výši je o pomoc žádáno a označit poslední známé rozhodnutí orgánů činných v trestním řízení, které se věci týká – jak spisovou značkou, tak označením orgánu, který je vydal. Pokud byla trestným činem způsobena škoda na zdraví, je potřeba k žádosti přiložit lékařskou zprávu o této skutečnosti. Peněžitou pomoc lze pak očekávat v řádu několika dní od vydání rozhodnutí.

„Probační a mediační služba nabízí obětem tohoto hrůzného trestného činu pomoc, jak posttraumatickou, tak i asistenci při vyplnění žádosti, která se zasílá na ministerstvo spravedlnosti. Zranění a pozůstalí se mohou obracet na pobočky Probační a mediační služby po celé České republice, kde jsou kolegové připraveni reagovat a pomoci s vyřízením žádosti o peněžitou pomoc,“ uvedlo ministerstvo.

Ochotu pomoci avizovala i ČAK. V tiskové zprávě informovala, že dnes vyzvala advokáty s potřebnou specializací, aby se nechali zařadit do veřejného seznamu pro pomoc přeživším a pozůstalým, který chce zveřejnit. Zájemci o zajištění právní pomoci se mohou na komoru obracet buď e-mailem na adresu [email protected], nebo telefonicky na číslo 273 193 111.

Soustrast rodinám a pozůstalým obětí útoku střelce vyjádřil ministr Blažek, ombudsman Stanislav Křeček, jeho zástupce Vít Alexander Schorm a celý tým Kanceláře veřejného ochránce práv. „Pro vyjádření soucitu s oběťmi a pozůstalými střelby v Praze se těžko hledají slova. Násilná ztráta milovaného člověka je jednou z nejtěžších životních zkoušek. Doufáme, že blízcí obětí i přeživší naleznou oporu ve svém okolí, aby se s touto tragickou událostí zvládali vyrovnat,“ uvedla kancelář na sociální síti X.

Čtvrteční útok v budově filozofické fakulty v centru Prahy je nejtragičtějším případem střelby v historii ČR. Přímo na místě činu při čtvrteční tragédii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze zahynulo 14 lidí včetně střelce, jedna oběť zemřela v nemocnici při hospitalizaci. Na dnešní odpolední tiskové konferenci to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podezřelým je čtyřiadvacetiletý student fakulty z obce Hostouň na Kladensku, který střelné zbraně držel legálně a dosud neměl záznam v trestním rejstříku.

(čtk)