Soudcovský talár Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Od ledna mi přidělujte práci dál, žádá soudce, který má podle zákona skončit

S koncem letošního roku mu ze zákona zanikne funkce soudce. S tím se ovšem Pavel Kolář nesmířil a chce v justici pokračovat. Poté, co odmítavá rozhodnutí nižších soudů zrušil překvapivě Nejvyšší soud (NS) , soudce Kolář změnil žalobu a požaduje po Vrchním soudu v Olomouci (VS), aby byl od ledna i nadále zařazen do rozvrhu práce. České justici soudce sdělil, že má chuť a schopnosti nadále práci vykonávat.

Soudce VS v Olomouci Pavel Kolář letos oslavil 70. narozeniny a ze zákona by mu tedy měl zaniknout s posledním prosincovým dnem soudcovský mandát. Kolář však chce v justici pokračovat a před dvěma lety již proto podal žalobu, která skončila až před Ústavním soudem (ÚS). Ten usnesením pléna problém „vyřešil“ tak, že obecné soudy nemají pravomoc o žalobě v občanském soudním řízení rozhodovat.

Poté, co v souladu s tímto usnesením ÚS žalobu odmítl okresní a posléze i krajský soud, však NS vyhověl Kolářovu dovolání. Žalobou se tak musí opět zabývat Okresní soud v Olomouci (OS).

A ten soudce Kolář požádal o změnu žaloby. Nyní požaduje, aby s ním VS v Olomouci nadále počítal jako se soudcem. Tedy aby byl od 1.ledna 2024 zařazen do rozvrhu práce a byly mu přidělovány spisy. Tuto změnu žaloby OS připustil.

„S ohledem na současný stav právní úpravy považuji za zbytečné podávat návrh na vydání předběžného opatření, jímž by bylo Vrchnímu soudu v Olomouci uloženo umožnit mi další výkon funkce soudce, a ze stejného důvodu nehodlám provádět žádné demonstrativní akce, konkrétně pokusy domoci se vstupu do budovy soudu dne 2. ledna 2024. Musím tudíž akceptovat, že výkon mé funkce zanikne uplynutím konce letošního roku, a řízení nadále povedu zejména proto, abych se domohl vysvětlení, z jakého důvodu není možné, aby soudce, který v sedmdesáti letech věku má nadále chuť tuto funkci vykonávat, a jehož schopnosti (podle mínění jiných) mu výkon této funkce prozatím umožňují, svoji funkci dále vykonával,“ uvedl k tomu pro Českou justici soudce Kolář. A připomněl, že již v původní žalobě navrhoval jako podmínku pro další výkon funkce přezkoumání kognitivních schopností soudce zdravotnickým zařízením k tomu určeným Ministerstvem spravedlnosti.

Vedení VS v Olomouci s Kolářem jako se soudcem již opravdu nepočítá. „Vedení Vrchního soudu v Olomouci je povinno řídit se zákonem. Podle § 94 písm. a) zákona o soudech a soudcích funkce soudce zaniká uplynutím kalendářního roku, v němž soudce dosáhl věku 70 let. Věkový limit stanovený zákonem je tak bezvýjimečný důvod zániku funkce soudce. Současně je nutno uvést, že neexistuje žádné pravomocné rozhodnutí soudu, na základě kterého by bylo možné postupovat jinak.
JUDr. Pavel Kolář dosáhl v kalendářním roce 2023 věku 70 let a ze zákona mu proto zanikne funkce soudce dnem 31. 12. 2023. Z tohoto důvodu není soudce JUDr. Pavel Kolář zařazen do rozvrhu práce pro rok 2024,“ sdělil České justici mluvčí VS Stanislav Cik.

Spor tak – velmi pravděpodobně – zamíří přes obecnou justici opět k Ústavnímu soudu, popřípadě k Evropskému soudu pro lidská práva.

Petr Dimun