Ředitel BIS Michal Koudelka Foto: BIS

Připraveni k boji? Demonstrace, protesty na soudech, narativy Ruska

V České republice nadále převládají dezinformační aktivity Ruska a Číny. Protiizraelská propaganda ze strany Hamásu či Íránu zatím nemá v Česku tak výrazný dopad jako v jiných zemích. Na dnešní konferenci v Praze s názvem „Připraveni k boji?“ to řekl ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka. V Česku podle něj také v poslední době výrazně zesílila snaha dezinformačním tlakům čelit.

Propaganda a dezinformace jsou podle Koudelky v současnosti nejvíce svázané se dvěma konflikty – na Ukrajině a v Izraeli. „V případě Izraele je hlavním šiřitelem dezinformací, tedy nepřátelské propagandy, hnutí Hamás a další palestinské organizace, a pak Írán a jím podporovaný Hizballáh,“ uvedl ředitel BIS. Hnutí se snaží ovlivnit veřejné mínění po celém světě a výsledky propagandy mají podle něj dopady na mnoho demokratických zemí. „A samozřejmě ani Česká republika není vůči tomuto tlaku úplně imunní, ale u nás zatím není jeho dopad tak velký,“ prohlásil Koudelka.

Ruský narativ jako inspirace pro Čechy

Za daleko závažnější považuje ředitel BIS nadále dezinformační aktivity Číny, která na lidi v České republice cílí dlouhodobě. „Největším rizikem pro Česko je ovšem Ruská federace,“ podotkl Koudelka. Obě země se soustřeďují na protivládní propagandu nebo na kritiku podpory Ukrajiny ve válce s Ruskem a její dopad na českou ekonomiku. Tlak se po zapojení Česka do pomoci Ukrajině výrazně zvýšil.

„Spolu s tím ale zesílilo i naše úsilí tomuto tlaku čelit,“ prohlásil ředitel BIS. Bránit se dezinformacím se začali snažit politici, jednotlivci i neziskové organizace. Bezpečnostní informační službě se pak podle Koudelky podařilo politikům vysvětlit, že ji zajímají pouze dezinformace spojené s cizími mocnostmi. BIS jim také popsala české dezinformační prostředí, které je spontánní a roztříštěné. „Narativy prospěšnými ruským zájmům se nechá volně inspirovat a samovolně je přejímá,“ uvedl ředitel BIS. Nebezpečí podle něj představují aktivity, které se objevují v mainstreamových médiích – demonstrace či protesty na soudech.

Rusové narušili průběh prezidentských voleb

BIS ale podle Koudelky popsala i přímé ruské vlivové operace, kterých je menšina. Za nejvýraznější Koudelka považuje snahu narušit průběh lednových prezidentských voleb. „Rusové použili fakeové video tehdy kandidáta Petra Pavla,“ uvedl. Podobné falešné video s již prezidentem Pavlem pak Rusové podle něj ještě několikrát pustili do informačního prostoru. Riziko takovýchto akcí podle něj bude s rozšířením umělé inteligence dále narůstat.

Video vypustil podle ředitele BIS telegramový kanál ruského státního média Sputnik. Pavel v něm tvrdil, že by se ČR měla zapojit do války na Ukrajině. Falešným videem se zabývala i policie, později ale případ odložila. Nebylo podle ní trestné.

Za důležitý posun v boji proti dezinformacím považuje Koudelka i fakt, že již není zpochybňována sama existence dezinformací. Čelit jim lze podle ředitele BIS pouze tím, že obecně respektované a uznávané osobnosti budou lidem říkat jednoduše a srozumitelně pravdu. Dlouhodobě je nejlepší obranou vzdělaná společnost.

Analýzu Ekonomického deníku Výroční zprávy BIS, která hodnotí aktivity BIS, uvádí některé informace na pravou míru a podle které je největším nebezpečím pro Česko sama česká společnost, publikovala Česká justice dnes.

(čtk, ire)