Vánoce ve věznici Foto: Vězeňská služba

Přípravy na Vánoce pronikly i za mříže, odsouzení mají k večeři salát a filé či řízek

Většina vězněných osob se i přes daná omezení snaží zapojit do příprav na Vánoce. Vytváří vánoční dekorace nebo vyrábí dárky pro své blízké. Věznice organizují různé aktivity, jako jsou vánoční programy, koncerty, divadelní představení nebo výtvarné dílny. Nedílnou součástí jsou také adventní ekumenické bohoslužby, které se konají již od začátku prosince. Přestože jsou v tomto případě možnosti velmi omezené, věznění se snaží vytvořit si atmosféru svátků a udržet duch Vánoc i za mřížemi. Vězeňská služba o tom informovala v tiskové zprávě.

Vánoce ve věznicích mohou být pro mnohé obtížné, protože odsouzení a obvinění nemohou být s rodinou a přáteli, jak by si přáli. Emotivně náročná je tato situace pro vězně i pro jejich blízké. V některých věznice se snaží zpestřit svátky tím, že organizují různé aktivity. Například  Věznice Heřmanice každoročně vyhlašuje pro odsouzené turnaj ve stolním tenise, turnaj v šipkách a šachový turnaj. Různé sportovní turnaje se v tento den konají napříč všemi věznicemi.

Zástupci Vězeňské duchovenské péče letos předali 230 balíčků odsouzeným studujícím Střední odborné učiliště vězeňské služby v 10 různých věznicích. Jedná se o motivované odsouzené, kteří v příštím roce své studium (doufejme) zdárně zakončí a převezmou si výuční list.

V Ostravské vazební věznici a v mnoha dalších se muži i ženy ve výkonu trestu odnětí svobody zapojili do projektu Mezinárodního vězeňského společenství „Andělský strom“. Otcové a mámy, kteří v tomto období nemohou být se svými dětmi a aktuálně si odpykávají trest za svá provinění ve vazební věznici, napsali dětem vánoční dopisy, které napomáhají udržet rodinné vazby. V rámci projektu dostane každé dítě vězněného rodiče dárek, který jim rodič nemůže zakoupit.

Vánice ve věznici Foto: Vězeňská služba

Během Adventu a vánočních svátků kaplan liberecké vazební věznice pravidelně zaštiťuje extramurální aktivity pro několik vybraných vězňů, kteří se zúčastní například akcí Otvírání Jírova Betléma v Kryštofově údolí, Vánočního koncertu v kostele sv. Antonína Velikého, či Adventního gospelového koncertu.

Ve Věznici Ostrov odsouzení v rámci resocializačních programů vyrábí výrobky, které věznice v rámci charitativní činnosti předává neziskovým organizacím.

Také na odsouzené ženy období Vánoc dopadá. Pro své děti vyrábí přání, hračky. Věznice Světlá nad Sázavou se zapojuje do charitativních akcí, odsouzené ženy vyrobily hračky pro Charitu Havlíčkův Brod, dárky pro mentálně postižené na Mikulášskou nadílku, odsouzené ženy šijí pláště a tašky pro tříkrálovou sbírku.  

Co se tradičního štědrovečerního menu týká, tak ve většině věznic a vazebních vězni dostávají odsouzení k snídani vánočku či mazanec a máslo, džem. K obědu rybí polévku či vývar a zpravidla čočku na kyselo s vejcem a okurkou. Na večeři nechybí bramborový salát. K němu většinou rybí filé či smažený řízek. Ve většině věznic také věznění během Štědrého dne dostanou dárkový balíček s pochutinami.

Do každé z našich 35 věznic tedy atmosféra Vánoc větší či menší mírou pronikne. V některých věznicích se ve sváteční dny prodlužuje večerka a vězni mohou sledovat televizi do půlnoci. Před Vánoci se také mnohde umožňuje vězňům navýšit limity pro útratu ve vězeňské prodejně. Na každém oddíle mají vězni přístup k telefonnímu automatu. Většina z nich na Štědrý den využije možnost telefonního hovoru s rodinami a s nejbližšími.

(vs)