Foto: Pixabay

Soud chce v kauze Mamut více podkladů od J&T Leasing. Výbor je stále odmítá poskytnout

Předseda věřitelského výboru musí soudu poskytnout veškeré zápisy z jednání prozatímního i řádného věřitelského výboru, která dosud proběhla. A to do 7 dnů a bez anonymizace. Městský soud v Praze tak rozhodl v kauze zkrachovalého e-shopu Mamut, kdy se jeden z věřitelů zaniklé společnosti Mammoth, společnost Artissica, obrátila na předsedu věřitelského výboru, kterým je společnost J&T Leasing. Vyplývá to z usnesení soudu zveřejněného v insolvenčním rejstříku.

Insolvenční soud tak odmítl kroky předsedy předsedu věřitelského výboru a uložil mu povinnosti, které jsou v souladu s insolvenčním zákonem a návrhem věřitele Artissica. „Soud ukládá předsedovi věřitelského výboru, J&T Leasingové společnosti, aby soudu do budoucna zasílal veškeré zápisy z jednání věřitelského výboru bez provedené anonymizace, a to do 7 dnů ode dne konání příslušného jednání,“ stojí v usnesení soudce Městského soudu v Praze Petra Ondřeje Velemana.

Společnost se podle insolvenčního rejstříku začátkem srpna 2023 obrátila na obrátila na předsedu věřitelského výboru, kterým je společnost J&T Leasing. Žádala poskytnutí neanonymizovaných zápisů z jednání věřitelského výboru dlužníka, tedy firmy Mammoth. Jako důvod uvedla, že chce mít přehled o řešení situace. „Insolvenční soud v této souvislosti připomíná, že primární povinností věřitelského výboru je chránit společný zájem věřitelů a v součinnosti s insolvenčním správcem přispívat k naplnění účelu insolvenčního řízení,“ stojí mimo jiné v usnesení.

Věřitelský výbor totiž zveřejňuje zápisy z jednání výboru dlužníka v částečně anonymizovaném znění. Společnost Artissica chtěla právě ty zápisy, které byly neanonymizované. A to kvůli informacím o způsobu řešení situace. Žádost však předseda věřitelského výboru zamítl a argumentoval citlivostí údajů, kvůli kterým je anonymizace nutná.

Věřitel Artissica se proti rozhodnutí ohradil a bránil se u soudu. Podle společnosti řadoví věřitelé mají limitované zdroje informací o konání věřitelského výboru, podle něj je navíc postup předsedy věřitelského výboru v rozporu se zákonem.

Čtěte také: Krach e-shopu Mamut: Plus4U obviňuje manažera J&T ze lží. S Janouškem měl mít nadstandardní vztahy

Městský soud v Praze společnosti Artissica přisvědčil. „V této souvislosti je nezbytné zdůraznit, že pravomoc k anonymizaci údajů je svěřena výhradně insolvenčnímu soudu. Obavu z úniku citlivých informací insolvenční soud neshledal důvodnou s ohledem na § 423 odst. 2 insolvenčního zákona, který stanoví, že do insolvenčního rejstříku se na nezbytně nutnou dobu nevkládají podání či jiné písemnosti, jejichž okamžité zveřejnění by mařilo účel insolvenčního řízení,“ stojí v usnesení doslova. Insolvenční soud také uložil věřitelskému výboru povinnost v pravidelných intervalech a nejméně jednou za 3 měsíce předkládat soudu zprávu o své činnosti.

Podle insolvenčního rejstříku dosud předseda věřitelského výboru dokumenty nedodal a zveřejňuje v plné podobě pouze dokumenty od data usnesení.

Mammoth, který provozoval e-shop s produkty Apple dluží miliardy korun, většinu firmám T-Mobile a J&T Leasing, od kterých odebíral elektroniku. Ústřední postavou, která celý byznys od začátku spojuje, je podnikatel Břetislav Janoušek. Ten figuroval v řadě firem, které byly součástí obřího podvodu. Jejich prostřednictvím Janoušek převáděl peníze z provizí a dalších činností.

(epa)