E-shop Mamut provozovaný firmou Mammoth odebíral ohromná množství iPhonů a dalšího příslušenství značky Apple za účelem jejich dalšího pronájmu Foto: Pixabay

Hlavní postavou miliardového podvodu s iPhony je Břetislav Janoušek. Pro koho vlastně pracoval?

Městský soud v Praze vyhlásil konkurz na zkrachovalou společnost Mammoth, která provozovala e-shop Mamut.cz. Soud své rozhodnutí zveřejnil v insolvenčním rejstříku toto úterý. Jak k celému miliardovému podvodu s elektronikou vlastně došlo? Na začátku byl nápad na výnosný byznys, který propojil společnosti T-Mobile a J&T Leasing s dceřinou společností Plus4U Mammoth, provozovatelem e-shopu Mamut.cz. Cílem bylo nakupovat produkty Apple a prodávat je či pronajímat. Na konci jsou miliardové dluhy a obrovské množství chybějícího zboží. T-Mobile a skupina J&T se teď domáhají plateb ve výši zhruba pět miliard korun. Ústřední postavou, která celý byznys od začátku spojuje, je podnikatel Břetislav Janoušek. Ten figuroval v řadě firem, které byly součástí obřího podvodu. Jejich prostřednictvím Janoušek převáděl peníze z provizí a dalších činností.

Kdo je vlastně Břetislav Janoušek? Dohnat ho dnes, aby se k celému podvodu vyjádřil, je zřejmě nemožné. Podle většiny zainteresovaných aktérů je nezvěstný. Přitom stál na začátku celého podvodu a pravděpodobně ho celý vymyslel. Mluvčí T-Mobile Patricie Strouhalová v reakci pro Českou justici uvedla, že Janoušek byl zainteresovanými společnostmi skupiny uváděn jako marketingový ředitel.

Podle mediální zástupkyně společnosti Anety Havlové ale podnikatel ale nikdy nebyl zaměstnancem ani členem statutárního orgánu společnosti Mammoth, Plus4U, ani v žádné jiné její dceřiné společnosti. Plus4U nyní vede David Kimr, který je se skupinou Unicorn a Vladimírem Kovářem spojen mnoho let. Podle něj byl Janoušek pouhým externistou společnosti Plus4U. „Pokud je Břetislav Janoušek na některém z neoficiálních a veřejně editovatelných webů označován za člena managementu společnosti Unicorn, pak se jedná o mylnou informaci. Břetislav Janoušek mohl být s ohledem na jeho historickou marketingovou participaci na některých projektech společnosti Plus4U (nikoli společnosti Unicorn) zmíněn jako osoba odpovědná za marketing v rámci těchto projektů,“ vysvětluje mluvčí Plus4U Aneta Havlová.

Budil důvěru

Jasné je to, že v roce 2018 bývalý šéf společnosti NEOLUXOR Janoušek jako OSVČ uzavřel se společností Mammoth, dceřinou společností Plus4U, zprostředkovatelskou smlouvu. Jednotliví aktéři celého obchodu, se kterými Česká justice hovořila se shodují, že Janoušek budil důvěru a to i díky svým kontaktům v byznysu. Za Plus4U přišel s nabídkou krátkodobého pronájmu prémiové elektroniky. Šlo především o notebooky a bezdrátová sluchátka značky Apple pro koncové zákazníky. Těmi měly být školy, školky, nemocnice, menší úřady či malé firmy, které si nemohou dovolit jednorázově zaplatit jednorázově kupní cenu těchto zařízení.

Plus4U dlouhodobě poukazuje na to, že přinejmenším část dodávek značkové elektroniky od Apple, byla problematická Foto: Pixabay

Do projektu pak Janoušek přivedl společnost T-Mobile. Plus4 U dnes tvrdí, že se tak stalo díky jeho propojení se špičkovými manažery T-Mobile Petrem Kalným a Petrem Letochou. Ti se údajně znali už ze studií. David Kimr dokonce v Radiožurnálu uvedl, že Kalný s Janouškem vedle sebe měli nemovitosti. „Můžeme uvést, že nemáme podezření, že by s kauzou společnosti MAMMOTH měl kdokoli z nich nějakou souvislost. Dále můžeme obecně uvést, že osoby na dané pozici jsou v rámci organizační struktury divize Enterprise v linii M4 (tzn. v paté linii pod generálním ředitelem). Nejedná se tedy o vrcholové manažery.  Tato pozice výhradně udržuje a rozvíjí vztahy se zákazníky. Osoby na této pozici nerozhodují o tom, zda bude jakákoli smlouva uzavřena, či nikoli,“ reagovala mluvčí T-Mobile Šedivá. Společnosti si protiřečí a vztahy mezi manažery T-Mobile a Janouškem tak jsouj stále nejasné.

Podle Havlové z Plus4 U byli manažeři T-Mobile s Janouškem projekt s nabídkou spolupráce představit ve společnosti General Technologies (GT). Koncepčně měla společnost GT v rámci projektu figurovat jako dodavatel společnosti T-Mobile. V této souvislosti byla mezi Břetislavem Janouškem a společností GT uzavřena smlouva o provizi. Smluvně sjednaná provize Janouška byla určena na 4 procenta z ceny zboží, které společnost GT dodala společnosti T-Mobile. Společnost GT tedy v rámci této spolupráce zaplatila Janouškovým firmám 145 milionů korun za zprostředkování obchodu a provize.

V praxi společnosti T-Mobile a J&T Leasing nakupovaly podle vymyšleného byznys plánu produkty u různých firem a pronajímali zařízení do e-shopu Mamut.cz. Ten následně zařízení prodával nebo pronajímal Janouškovým společnostem SBJ Trade nebo J.A.E., které měly od koncových zákazníků inkasovat nájemné. Podnikatelovy společnosti pak hradily podnájemné společnosti Mammoth, která hradila nájemné společnosti T-Mobile.

Roky byznys fungoval

Byznys více než 4 roky fungoval dobře. Během pandemie Covidu ale Janoušek začal zvyšovat množství objednávaného zboží s tím, že po službě pronájmu elektroniky vzrostla raketově poptávka díky vybavování home office. Od března 2021 Janoušek domluvil obdobný model dodávek i od společnosti J&T Leasing, která podle Janouška získala pozitivní referenci od společnosti T-Mobile. 

Z dokumentů v insolvenčním rejstříku vyplývá, že Janoušek dodával společnosti J&T Leasing nabíječky a příslušenství Epico v řádech desítek milionů korun, které společnost J&T Leasing přidávala k iPhonům a dodávala je jako set pro účely krátkodobých pronájmů společnosti Mammoth. Přesný počet těchto nabíječek je předmětem vyšetřování a auditů.

Problém nastal, když během pandemie covidu Janoušek zvyšoval množství objednávaného zboží s tím, že po službě pronájmu elektroniky vzrostla raketově poptávka díky vybavování home officů klientů.

Management Plus4U zjistil, že Janoušek vysoce překračoval svoje kompetence a zjevně lhal nejen Mammoth a Plus4U, ale i ve společnostech T-Mobile a J&T Leasing. Těmto společnostem totiž Janoušek údajně tvrdil prokazatelně lživou legendu, že zařízení, která se objednávají pro Mammoth, slouží zaměstnancům a spolupracovníkům Plus4U a Unicorn a jejich rodinným příslušníkům. Naproti tomu v Mammoth Janoušek tvrdil legendu zcela jinou, a to, že klienty jsou zákazníci T-Mobile a J&T Leasing.

Janoušek lhal T-Mobile rovněž na podzim 2022, když začaly problémy s placením. Tvrdil, že důvodem je instalace nového účetního systému ve společnosti Mammoth.

T-Mobile připouští, že z jeho strany došlo „k závažnému selhání interních kontrolních mechanismů“. Během podzimu 2022 proběhl audit zákazníků společnosti Mammoth, kterým T-Mobile pověřil společnost PWC. I tuto prestižní auditorskou společnost Janoušek obelhal.

Audit prestižní firmy neodhalil nedostatky

V rámci auditu společnosti Mammoth ze strany společnosti T-Mobile provedeného společností PWC měla být provedena lustrace všech koncových uživatelů dodaných na základě Rámcové smlouvy evidovaných v databázi SOLUS. Veškerá data ohledně koncových uživatelů dodaných na základě Rámcové smlouvy ale nahrál do databáze SOLUS Břetislav Janoušek.

Městský soud v Praze vyhlásil konkurz na zkrachovalou společnost Mammoth Foto: Pixabay

Z těchto dat vyplývá, že 77 850 zařízení dodaných na základě Rámcové smlouvy mělo být v užívání šestnácti právnických osob (resp. subjektů disponujících IČO). Dále z nich vyplývá, že 193 134 zařízení dodaných na základě rámcové smlouvy mělo být pronajato do užívání 5 891 fyzickým osobám, přičemž jednotlivé fyzické osoby měly mít pronajaty od 1 do 430 zařízení. „S ohledem na data nahraná do databáze SOLUS, je objektivně zřejmé, že v rámci auditu se nikdo věcně a kriticky nezabýval obsahem těchto dat, neboť jinak by musel dospět k závěru, že tato jsou s vysokou mírou pravděpodobnosti nepravdivá, když podle těchto dat by jediná fyzická osoba jako osoba samostatně výdělečně činná a současně majitel obchodní společnosti s jednotkami zaměstnanců měla mít v nájmu 9 009 kusů zařízení. Podle těchto dat má rovněž existovat řada fyzických osob majících v nájmu stovky kusů bezdrátových sluchátek. Akceptace tohoto auditu s uvedenými závěry tedy ukazuje na další selhání na straně T-Mobile, když tyto informace pro ně byly dostatečné,“ dodává Havlová.

Fiktivní pohledávky?

Dalším sporným momentem je, že podle PLUS4U se až 95 procent celkové výše pohledávek týká fiktivních dodávek zboží, které ve skutečnosti neproběhly. „Dodávky byly po celou dobu realizovány přímo mezi distributory hardware Apple a společností Mammoth. Reálně to znamená, že zboží bylo dodáváno přímo ze skladu distribuční společnosti do společného skladu společností ze skupiny Vladimíra Kováře, kde bylo zástupci společnosti Mammoth  potvrzeno převzetí vždy prostřednictvím podepsaného předávacího protokolu (celkem jsou těchto potvrzených předávacích protokolů stovky). Na dodací dokumentaci byl vždy uveden konkrétní typ zařízení a jejich přesný počet. Podpisem na dodací dokumentaci společnost MAMMOTH potvrdila, že zařízení v počtu uvedeném na dodací dokumentaci převzala. Tyto potvrzené předávací protokoly byly pro T-Mobile podkladem, že dodávka proběhla v pořádku,“ reaguje mluvčí T-Mobile Šedivá.

Mluvčí J&T Leasing se k celé věci nechtěla blíže vyjádřit a odkázala na tiskovou zprávu společnosti na webu. Ta je ale velmi stručná a omezuje se v zásadě na konstatování, že společnost byla podvedena a peníze, o které přišla, nyní vymáhá v rámci insolvenčního řízení.

Kontrolní nákup iPhonů a AirPodů společností Plus4U na e-shopu provozovaném společností MS Clever ukázal, že se jedná o tatáž zařízení, jež jsou předmětem krátkodobých pronájmů pro společnost Mammoth. Janouškova MS Clever tak zaplatila další jeho společnosti, J.A.E., 418 milionů korun. Další Janouškova firma MS Accessories platila do J.A.E podobným způsobem desítky milionů korun.

Finanční toky do společností Břetislava Janouška šetří i Finanční analytický úřad (FAÚ). Případ se může stát jedním z největších podvodů v Česku. Případem se už řadu měsíců zabývá také Národní centrála proti organizovanému zločinu kvůli podezření na spáchání podvodu, zpronevěry a praní špinavých peněz.

Na vyhlášení konkursu ve čtvrtek upozornil server Seznam Zprávy. Zveřejněné usnesení ovšem nese datum 17. července, prodlevu vysvětlil soud dovolenými a množstvím agendy a omluvil se za ni. „Usnesení bylo vyhlášeno skutečně v červenci, a to na konci schůze věřitelů, pouze písemné vyhotovení bylo publikováno s odstupem. Obvyklé to jistě není, prodleva byla způsobena dovolenými, jakož i množstvím další agendy v soudním oddělení, pročež se za ni předseda senátu omlouvá,“ sdělil serveru mluvčí pražského soudu Adam Wenig.

Eva Paseková