Vězeňské službě chybí příslušníci Foto: Vězeňská služba

Vězeňská služba po pokusu o vraždu dozorce varuje před nedostatkem lidí a peněz

Kdo půjde za nízký plat pracovat jako příslušník Vězeňské služby? Práce ve věznicích je často velmi riziková, upozorňuje Ministerstvo spravedlnosti v materiálu pro vládu, ve kterém žádá o navýšení rozpočtu kvůli nedostatku financí na mzdové prostředky. V této souvislosti resort poukazuje na zvyšující se agresivitu vězněných osob. V listopadu dokonce ve věznici Všehrdy došlo k pokusu o vraždu jednoho z dozorců.

Incident se stal v druhé polovině listopadu ve Věznici Všehrdy na Chomutovsku. Dva odsouzení napadli dozorce, jeden z nich byl dokonce mladistvý. Obvinění jsou z pokusu o vraždu. „V případě prokázání viny před soudem jednomu z obviněných hrozí trest odnětí svobody až do výše 20 let. U mladistvých osob se tresty snižují na polovinu,“ uvedla mluvčí policie Veronika Hyšplerová. Vězni byli na místě zadrženi. Napadený dozorce skončil se středně vážným zraněním v chomutovské nemocnici.

Mluvčí Vězeňské služby ČR Markéta Prunerová uvedla, že šlo o mimořádně závažnou událost. Na pokoji, kde se incident stal, se měli nacházet tři odsouzení, jeden z nich se ale do potyčky nezapojil.

Vězeňské službě dlouhodobě chybí stovky příslušníků, v některých věznicích chybí i desítky procent zaměstnanců. „Vězněné osoby si toho také všímají, ten stav nepřispívá k dobrým vztahům. Často zaznamenáváme neadekvátní chování a agresivitu ze strany vězněných, na kterou jsme ještě nedávno nebyli zvyklí,“ uvedl už dříve generální ředitel Simon Michailidis. Počet vězňů přitom stále stoupá.

Ministerstvo spravedlnosti nyní opět žádá vládu o mimořádné navýšení rozpočtu pro letošní rok. Jde o prostředky na platy soudců, státních zástupců, zaměstnanců nebo právě pro příslušníky Vězeňské služby. „V této souvislosti je třeba upozornit, že v roce 2021 bylo fyzicky napadeno 43 příslušníků a zaměstnanců, 48 příslušníků a zaměstnanců v roce 2022 a v roce 2023 již 54 příslušníků a zaměstnanců, přičemž při napadení dozorce dne 18.11.2023 došlo k pokusu o vraždu příslušníka a byl plánovaný hromadný útěk skupiny mladistvých odsouzených a současně je třeba zdůraznit, že VS ČR čelí bez potřebných finančních prostředků hlubokému podstavu příslušníků i zaměstnanců, kteří si zcela logicky kladou otázku, zda za plat nižší než je průměrná mzda v národním hospodářství mají riskovat své zdraví a život,“ uvádí se v materiálu pro vládu.

Pro Vězeňskou službu žádá resort 23 milionů korun navíc. V odůvodnění požadavku ministerstvo velmi důrazně upozorňuje, že za stávající situace není možné, aby příslušníkům nebyla uhrazena ani práce přesčas. Resort zároveň plánuje, že uvolní na přesčasy příslušníků ještě letos dalších 72 milionů korun.

(epa)