Prezident Petr Pavel Foto: Pražský hrad

Bývalá soudkyně píše prezidentovi Pavlovi: Byla jsem donucena k rezignaci

K neobvyklému kroku se koncem minulého roku rozhodla dnes již bývalá soudkyně Městského soudu v Praze (MS) Marie Tegérová. Prezidentovi republiky totiž poslala dopis, v němž obšírněji popsala důvody své rezignace na funkci soudkyně, kterou podala na konci srpna. Tegérová v dopise prezidentovi tvrdí, že byla k rezignaci donucena „neúnosným tlakem“ místopředsedy MS Pavla Pražáka.

Soudkyní byla Marie Tegérová 30 let, za čtyři roky by jí ze zákona skončil mandát. Během své kariéry v justici jí nebyla uložena výtka, nebyla ani kárně žalovaná. Tedy až do června předminulého roku. To na ní předsedkyně MS v Praze podala kárnou žalobu, v níž požadovala uložit Tegérové vysoký finanční postih.

Důvodem kárné žaloby byly tvrzené průtahy nemalého rozsahu: vedle opožděného vyhotovení rozhodnutí a nedostatečného využívání jednacích síní se jednalo primárně o průtahy v řádu přesahující i jeden rok, a to v padesáti věcech. A v kárné žalobě bylo zároveň v podstatě naznačeno, že pokud by to bylo možné, nejraději by se vedení soudu s Tegérovou rozloučilo úplně.

Soudkyně podle vedení soudu totiž neprojevila žádnou sebereflexi, zavinění vidí u jiných a „věnuje velké úsilí srovnávání složitosti svých věcí a svého nápadu s ostatními“. Podle kárné žalobkyně sice soudkyně v práci tráví hodně času, avšak to se na výsledcích nijak neprojevuje. „S ohledem na délku praxe soudkyně je rovněž otázkou, zda může mít kárné řízení v jejím případě pozitivní vliv na její další práci,“ píše se v kárné žalobě.

Obvinila nadřízeného z šikany

Podání kárné žaloby předcházela prověrka spisů soudkyně, jejíž závěry byly hotové v závěru dubna 2022. S nimi Tegérová nesouhlasila a poukazovala na podle ní objektivní příčiny průtahů, mezi něž řadila i údajné nerovnoměrné přidělování složitých věcí mezi soudce. V květnu pak dokonce obvinila místopředsedu soudu Pavla Pražáka z šikany, neboť právě jí měly být přidělovány oproti ostatním soudcům náročné a složité věci.

Městský soud v Praze Foto: Eva Paseková

Po podání kárné žaloby nicméně vešlo vedení soudu s Tegérovou v jednání s tím, že pokud sama podá rezignaci, kárná žaloba bude stažena. V lednu 2023 se pak konala schůzka místopředsedy Pražáka s Tegérovou a jejím právním zástupcem, na níž mělo dojít k předběžné dohodě. Tegérovou Pražák dokonce ubezpečil, že takto po ní nebude možné vymáhat případné regresivní nároky.

„Při projednání pochybení, která byla v práci kolegyně JUDr. Tegérové zjištěna, jsem ji nabídl možnost, že kárná žaloba podána být nemusí, případně může být vzata zpět, pokud se paní kolegyně v rámci sebereflexe rozhodne sama rezignovat. Důvodem bylo jednak zohlednění jejího soukromí a reputace, neboť kárné řízení je veřejné a výsledky z něj se objevují v tisku, a jednak skutečnost, že paní kolegyně již dosáhla důchodového věku. V tomto směru jsem se paní kolegyni snažil vyjít vstříc, když zmiňovala, že tato náročná práce je již nad její síly. V rámci kolegiality a úcty k její dlouhé praxi jsem jí chtěl umožnit odejít do penze v klidu a bez většího rozruchu,“ sdělil k tomu České justici místopředseda MS v Praze Pavel Pražák.

Byla jsem nucena rezignovat pod tlakem

Marie Tegérová to ovšem vidí jinak – jako nátlak, aby rezignovala na funkci soudkyně, což popsala i ve zmíněném dopisu prezidentovi republiky. Podle ní se jí vedení soudu chtělo zbavit z důvodu věku. „Já jsem byla nucena rezignovat na svou funkci pod neúnosným tlakem místopředsedy Pražáka. Nutil mě k rezignaci s tím, že si ji nechá v šuplíku a mě nechá jako bonus působit na soudu do konce roku 2023. Jako důvod uvedl, že on musí také ve své funkci obstát, čili ukončit činnost soudců důchodového věku. V únoru 2023 mi neschválil dovolenou jen proto, že jsem dosud nepodala rezignaci,“ uvádí se v textu, který má Česká justice k dispozici.

Takové obvinění ovšem místopředseda MS Pražák rozhodně odmítá.

„Paní kolegyně mi několikrát ústně oznámila úmysl rezignovat, avšak na opakované výzvy k podepsání písemné dohody nereagovala. S jejím obhájcem JUDr. Balíkem jsme předběžně ujednali již i konkrétní podmínky vč. smlouvy o úschově listin. Od února 2023 však paní kolegyně přestala s vedením soudu komunikovat zcela, nezvedala telefony, neodpovídala na emaily. Jedinou reakcí od ní bylo zaslání žádosti o schválení dovolené. Tuto žádost paní kolegyně podala den před plánovaným nástupem na dovolenou. Promptně jsem na to reagoval a požádal jí nejprve, aby odpověděla na četné dotazy, zda souhlasí s dohodou či nikoliv. Až po intervenci jejího obhájce opět přislíbila, že se k dohodě písemně vyjádří. Svůj slib nicméně opět porušila a o její rezignaci jsem se dozvěděl až v září 2023 od Kanceláře prezidenta republiky,“ reagoval pro Českou justici Pražák.

Marie Tegérová rezignovala na funkci 30. srpna minulého roku, jako soudkyně tak po uplynutí zákonné lhůty skončila v prosinci. Kárné řízení, během něhož by bylo možné zjistit, kde je problém, bylo zastaveno.

Petr Dimun