Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová podle Solara o jeho práci příliš nestojí Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Nejvyššího státního zástupce by dál měla odvolávat jen vláda

Nejvyššího státního zástupce patrně bude moci odvolat nadále výhradně vláda. Sněmovna tak pravděpodobně upraví vládní novelu, podle níž by nejvyšší žalobce mohl přijít o funkci i v kárném řízení. Odstranění takzvané dvojkolejnosti dnes doporučil na základě pozměňovacího návrhu ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) ústavně-právní výbor. Poslanci by měli hlasovat o podobě novely na řádné schůzi, která začne příští týden.

Sněmovna zřejmě setrvá na uzákonění sedmiletého funkční období pro nejvyššího státního zástupce, jak navrhla vláda. Výbor dal pro plénum záporné stanovisko k úpravě Heleny Válkové a Radka Vondráčka (oba ANO) na prodloužení tohoto období na devět let.

Vládní novela stanoví požadavky na odborné a manažerské schopnosti nejvyššího státního zástupce, pro odvolání vymezuje důvody. Ministr by měl podle stanoviska výboru prosadit ve Sněmovně návrh, aby kabinet, pokud by některých z takových důvodů nastal, nebyl povinen nejvyššího žalobce zbavit funkce, ale aby měl možnost úvahy.

Cílem předlohy je podle zdůvodnění zejména stanovení jasnějších pravidel pro jmenování a odvolávání vedoucích státních zástupců a také zavedení jejich funkčních období. V současné době je funkce vedoucích státních zástupců časově neomezená. Nejvyššího státního zástupce jmenuje vláda na návrh ministra spravedlnosti, bližší požadavky na kandidáta zákon nestanoví. Kabinet může nejvyššího žalobce odvolat na návrh ministra spravedlnosti i bez udání důvodu.

Nejvyšší státní zástupce i ostatní vedoucí státní zástupci mají být do funkce jmenováni podle novely na sedm let. Aby všichni vedoucí funkcionáři státních zastupitelství nenastoupili ve funkčním období jedné vlády, výběrová řízení by se konala postupně v několika letech. Válková patrně neuspěje s návrhem na prodloužení tohoto přechodného období ani s odkladem účinnosti celé novely o půl roku na 1. ledna 2025.

Nejvyšší státní zástupce by podle novely nesměl být jmenovaný do této funkce opakovaně. Šéfem žalobců by se nemohl stát státní zástupce s pravomocným kárným opatřením, pokud nebylo zahlazeno. Předloha zavádí také požadavky na odborné znalosti, profesní zkušenosti a morální vlastnosti vedoucích státních zástupců. Uchazeči budou muset splnit požadovanou dobu praxe.

(čtk)