Situace u Městského soudu v Praze Foto: Jana Peterková

Policisté navrhli obžalobu kvůli výtržnostem u soudu

Pražští policisté navrhli obžalovat osm lidí kvůli incidentu z loňského května, kdy u pražského městského soudu podporovatelé bývalé novinářky Jany Peterkové, souzené kvůli šíření poplašné zprávy, vysadili dveře do jednací síně. Kriminalisté to dnes uvedli na síti X. Podle dřívějších informací viní policie pět lidí z násilí proti orgánu veřejné moci, jeden je navíc stíhán kvůli pohrdání soudem. Všechny pak policie obvinila z výtržnictví. Návrh na obžalobu posoudí Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2.

„Kriminalisté dnes ukončili vyšetřování celého případu a celou věc předali Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 2 s návrhem na podání obžaloby,“ uvedla policie.

Na jednání soudu loni v květnu přišlo Peterkovou podpořit několik desítek jejích příznivců. Ve snaze dostat se do jednací síně s omezenou kapacitou někteří z nich napadli justiční stráž a vysadili dveře. Na chodbě dav skandoval hesla o gestapu a fašistickém státě. Přivolaná policie na místě zadržela dva muže.

Peterkové následně soud s vyloučením veřejnosti uložil za šíření poplašné zprávy v době koronavirové pandemie dvouletou podmínku. Žena proti rozsudku podala dovolání k Nejvyššímu soudu.

O obvinění osmi lidí informovali policisté loni v říjnu. Podle dřívějších informací České televize mezi nimi je mimo jiné Pavel Zítko, který na sebe v minulosti upozornil například také u Obvodního soudu pro Prahu 8, kdy hlasitými projevy a skandováním spolu s dalšími lidmi vyjadřoval podporu Patriku Tušlovi, obžalovanému z pronásledování šéfa České lékařské komory Milana Kubka, a Tomáši Čermákovi se Zdeňkem Masárem, kteří čelí stíhání kvůli výtržnictví před domem evolučního biologa Jaroslava Flegra.

(čtk)