Soudcovský talár Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Soudce Knaifl chtěl mít intimní styk s nezletilou, potvrdil soud. Dostal podmínku

Osmnáctiměsíční podmíněný trest udělil Okresní soud ve Frýdku-Místku brněnskému soudci Karlu Knaiflovi, který čelí obžalobě ze sexuálního nátlaku na nezletilou dívku. Zkušební dobu soud stanovil na dva roky. Rozsudek soud vynesl koncem prosince. Potvrdila to soudkyně Sandra Vareninová. Dívka byla obětí zneužívání a odsouzený soudce se s ní seznámil při jejím výslechu.

Dočasně suspendovaný brněnský soudce byl kromě nátlaku odsouzen také za ohrožování výchovy dítěte, zneužití pravomoci úřední osoby a z výroby a jiného nakládání s dětskou pornografií.

„Na základě provedeného dokazování má soud za to, že od počátku chtěl obžalovaný pomoci a zároveň s ní chtěl mít intimní styk. Poškozená obžalovaného vnímala jako soudce, jako autoritu. Chápala i to, že jí chce pomoci, ale že za to něco chce,“ uvedla soudkyně.

Podle obžaloby se soudce s dívkou seznámil v době, kdy asistoval u jejího výslechu. Dívka v pěstounské péči se stala obětí zneužívání. Soudce ji pak údajně kontaktoval prostřednictvím sociálních sítí. Policie uvedla, že si s ní nějakou dobu dopisoval a dívku také opakovaně navštěvoval. „A to i přes upozornění lidí z jejího okolí, že to není vhodné. Muž se posléze údajně pokusil dívku donutit k sexu, což se ale nestalo,“ uvedla už dříve policie.

Soudce, který je postaven mimo službu a zároveň čelí i kárné žalobě, odmítl už dříve obvinění komentovat. Stejně tak i jeho advokát. Ten pouze uvedl, že s obviněním klient nesouhlasí. Dívce se údajně jen snažil pomoci. Knaiflovi hrozil až pětiletý pobyt ve vězení. Rozsudek ale ještě není pravomocný. Obžalovaný se odvolal. Pokud odvolací senát rozsudek potvrdí, přijde o funkci soudce. Momentálně je rozhodnutím ministra spravedlnosti zbavený funkce.

(čtk)