Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Foto: Tiskový odbor NSZ

Bývalý nejvyšší státní zástupce Zeman na státním zastupitelství končí

Pavel Zeman končí jako státní zástupce. Odchází z Nejvyššího státního zastupitelství, které v letech 2011 až 2021 vedl, řekl Deníku N. Kdo bude jeho novým zaměstnavatelem, neuvedl. Zeman byl v minulosti zástupcem Česka v úřadu evropské justiční spolupráce Eurojust, kandidoval také na soudce Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu.

„Ano, je to pravda, končím úplně jako státní zástupce,“ řekl Zeman Deníku N. „Rezignaci jsem podal na konci ledna, rezignační doba je nyní dva měsíce, tedy únor a březen,“ dodal. Ke své budoucí práci Zeman uvedl jen to, že bude v Evropě. Nechtěl upřesnit, zda se jeho nové uplatnění bude týkat justice.

„Odchod jsem zvažoval už předtím, ale řekl jsem si, že se rozhodnu, když mi to v Haagu nevyjde. Už delší dobu se ke mně dostávaly pracovní nabídky,“ podotkl. Jako kandidáta na funkci soudce ICC v Haagu vláda Zemana schválila předloni v létě, místo ale nakonec nezískal.

Jednapadesátiletý Zeman působil jako žalobce nejprve na okresním i krajském státním zastupitelství v Plzni, poté nastoupil na Nejvyšší státní zastupitelství do Brna. Zástupcem Česka v Eurojustu se stal v roce 2004. O sedm let později se postavil do čela Nejvyššího státního zastupitelství, kde ho v roce 2021 vystřídal Igor Stříž. Rezignaci na funkci nejvyššího státního zástupce Zeman zdůvodnil tlaky ze strany tehdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). Ta na Zemana po jeho odchodu z funkce podala kárnou žalobu kvůli jeho postupu v restituční kauze rodu Czerninů, Nejvyšší správní soud ale Zemana kárné žaloby zprostil.

(čtk)