Mayotte Foto: Jean-Pierre Dalbéra

Francie změní ústavu, na Mayotte se změní pravidla pro udělování azylu

Ve francouzském departementu Mayotte v indickém oceánu přestane platit automatické udělování občanství dětem, které se na ostrově narodí. Po příletu na Mayotte to dnes oznámil francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. Výrazně se podle něj také zpřísní pravidla pro sjednocování rodin. Vláda v Paříži tak vyslyšela volání místních po zastavení nelegální migrace, zejména ze sousedního souostroví Komory, píší francouzská média.

V dohledné době by stejně tak mohla zmizet i takzvaná teritoriální víza, uvedla stanice BFM TV. Mayotte má totiž ve francouzském právním systému výjimku. Víza vydaná na jednom z jejích dvou ostrovů platí právě pouze na Mayotte a držitelé nemají právo vstupu do žádného dalšího ze 100 departementů pevninské Francie.

„Už nebude možné stát se Francouzem, pokud se člověk nenarodí francouzským rodičům,“ prohlásil po příletu Darmanin. Změna podle něj bude vyžadovat revizi ústavy, Národní shromáždění by o tom mělo hlasovat „v nadcházejících týdnech“. Získat takto francouzské občanství až na výjimky není možné ani jinde ve Francii.

Mayotte má podle oficiálních statistik asi 310.000 obyvatel, podle tamních úřadů žije ale na ostrovech lidí výrazně více. Téměř polovinu obyvatel tvoří přistěhovalci z Afriky nebo z Komor. Nejbližší komorský ostrov je vzdálen od Mayotte 70 kilometrů a mnoho lidí se pokouší moře překonat v malých člunech.

Darmanin uvedl, že kombinace zpřísnění pravidel pro sjednocování rodin a dalších ohlášených opaření výrazně sníží atraktivitu Mayotte pro migranty.

Vládní krok uvítaly francouzské pravicové strany Národní sdružení (RN) a Republikáni (LR), jen podle nich přichází pozdě, když už teď polovinu obyvatel Mayotte tvoří cizinci. Rozhodnutí se naopak nelíbí francouzské levici, která v tom vidí „útok na samotnou myšlenku občanství“ a kritizuje ustupování vlády krajní pravici. Socialisté okamžitě oznámili, že proti změnám budou hlasovat.

(čtk)