Půjde o poslední krok před březnovým odesláním novely advokátního tarifu do meziresortního připomínkového řízení Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Ministerstvo bude jednat s advokáty a soudci o odměňování obhájců a zmocněnců

Ministerstvo spravedlnosti uspořádá příští týden diskusní kulatý stůl k současné praxi odměňování obhájců a zmocněnců obětí trestných činů. Na síti X to dnes uvedl ministr Pavel Blažek (ODS), podle nějž bude jednání posledním krokem před březnovým odesláním novely advokátního tarifu do meziresortního připomínkového řízení. Česká advokátní komora (ČAK) před časem kritizovala, že soudci krátí zmocněncům odměny.

„Předmětem jednání by mělo být především zmapování možných nedostatků systému odměňování a případné návrhy na jeho úpravu. Pozváni jsou zástupci advokátů, soudů a justice,“ upřesnil na dotaz ČTK mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Den konání schůzky zatím nekonkretizoval.

ČAK už dříve avizovala, že by o problému chtěla jednat u kulatého stolu jak s ministerstvem, tak i se zástupci soudů. Blažek, který je původní profesí advokát, tomuto přání vyhověl.

Podle vyjádření některých advokátů hledají soudy cesty, jak odměny pro ex offo zmocněnce obětí osekat či jak oddálit jejich vyplacení. Odmítají jim například uhradit účast na výslechu obviněných či některé písemná podání, protože tyto úkony označují za nadbytečné. Podle advokátů tak reálně hrozí nedostatek zájemců o pozici zmocněnce.

ČAK míní, že nejde o ojedinělý problém, ale zřejmě o systémovou záležitost. Komora upozornila na to, že prostředky určené na hrazení odměn ustanovených advokátů mají soudy ve stejné rozpočtové kapitole jako ostatní věcné výdaje, takže při hledání provozních úspor šetří na odměnách advokátů.

Ministerstvo už dříve zveřejnilo, že situaci by bylo možné řešit například úpravou vyhlášky.

(čtk)