Cyklus Slovanská epopej tvoří 20 velkých pláten, která Mucha od roku 1910 maloval 18 let Foto: Hlavní město Praha

Praha může jednat o umístění epopeje, soud zrušil předběžné opatření

Praha může dál jednat s firmou Crestyl o umístění Slovanské epopeje Alfonse Muchy v paláci Savarin na Václavském náměstí. Městský soud vyhověl jejímu odvolání a zrušil předběžné opatření obvodního soudu, které Praze zakazovalo podepsat s Crestylem smlouvu. Uvedl to primátorův náměstek Jiří Pospíšil (TOP 09). Cyklus tvoří 20 velkých pláten, která Mucha od roku 1910 maloval 18 let. Soud žalobkyni Jarmilu Muchu Plockovou zkritizoval za to, že v průběhu sporů o epopej zcela změnila názor.

„Mám radost, že Městský soud v Praze vyhověl našemu odvolání a zrušil předběžné opatření Obvodního soudu pro Prahu 1, kterým se omezovalo právo Prahy svobodně nakládat s dílem Alfonse Muchy – Slovanskou epopejí. Praze tak už nic nebrání, aby dále jednala o trvalém umístění tohoto díla v Praze,“ uvedl Pospíšil.

Epopej provázejí dlouhá léta spory o její vlastnictví. Zatímco malířův vnuk John Mucha loni po dohodě s magistrátem žalobu po letech stáhl, druhá dědička Jarmila Mucha Plocková podala vlastní žalobu na určení vlastníka. Podle ní je dohoda s Johnem Muchou pro město nevýhodná a zejména neřeší definitivně otázku vlastnictví epopeje. Předběžným opatřením se domáhala toho, aby Praha nesměla uzavřít s Crestylem smlouvu, dokud soud o její žalobě ve věci vlastnictví nerozhodne. „Odvolací soud poznamenává, že předcházející řízení, které bylo vedeno u Obvodního soudu pro Prahu 1 pod sp. zn. 39 C 71/2016, již bylo pravomocně skončeno z důvodu zpětvzetí žaloby. Nelze přehlédnout ani změnu postoje žalobkyně, která ve zmíněném řízení podporovala stanovisko 1. žalovaného, tedy vlastnictví hlavního města Prahy ke Slovanské epopeji nesporovala. Dokonce vzala zpět své odvolání proti prvostupňovému rozsudku, který žalobě vyhověl,“ stojí v rozhodnutí, které má Česká justice k dispozici.

Město již dříve avizovalo, že pokud mu soud v odvolání proti předběžnému opatření vyhoví a zruší jej, bude nadále jednat s Crestylem o dočasném pronájmu Savarinu. V případě zamítnutí byla Praha podle Pospíšila připravena se soudit.

Mucha po dokončení dílo daroval Praze s podmínkou, že mu vybuduje důstojné výstavní prostory, termín nestanovil. Nyní jsou plátna na zámku v Moravském Krumlově, zápůjčku do roku 2026 předloni odsouhlasili pražští zastupitelé.

(čtk, epa)