Soudkyně Traci Soderstromová Reprofoto: Koco

Soudkyně v USA poslala přes 500 zpráv během jednání, vysmívala se prokuratuře

Soudkyně z amerického státu Oklahoma Traci Soderstromová odstoupila z funkce poté, co během soudního procesu týkajícího se vraždy údajně poslala přes 500 SMS zpráv soudnímu zřízenci, v nichž se vysmívala prokuratuře, obhájcům a stranila jedné straně procesu. Na rezignaci se dohodla se zástupci státu, kteří ji viní z hrubého porušení pracovní kázně a prohřešku vůči nestrannosti, píše web stanice CNN.

V jedné ze zpráv například Soderstromová na adresu okresního státního zástupce napsala, že má „dětské ručičky“ nebo že „se potí až přes kabát“. Ve stejném procesu naopak chválila právničku za obhajobu, která podle ní byla „úžasná“. „Můžu jí zatleskat?“ ptala se v soudkyně v SMS zprávě. O jednom z policistů v soudní síni zase napsala, že je „hezký“ a že „by se na něj mohla koukat celý den“.

„Slíbila jsem, že zajistím, aby se zákon a postupy uplatňovaly stejně na žalobce i žalovaného,“ uvedla Soderstromová v prohlášení o rezignaci, které zveřejnil její právní zástupce. „Věřím, že jsem tak učinila. Jelikož jsem ale jen člověk, také jsem pochybila.“

Soderstromová pozici okresní soudkyně zastávala od loňského ledna a mandát jí měl vypršet za tři roky.

(čtk)