Advokátní talár Foto: ČAKadvokát

Advokát neoznámil ČAK své trestní stíhání. Dostal pokutu 150 tisíc

Advokát i koncipient má ze zákona povinnost sám oznámit orgánům České advokátní komory (ČAK), že proti němu bylo zahájeno trestní stíhání. To neučinil muž, kterého policie začala v roce 2022 stíhat kvůli zločinům vydírání, podvodu a legalizaci výnosů z trestné činnosti. Dostal proto pokutu 150 tisíc korun.

Advokát nakonec podle Bulletinu advokacie uzavřel s ČAK dohodu o vině a trestu, jinak by pravděpodobně dostal pokutu ještě vyšší.

Trestní stíhání nemusí automaticky znamenat zastavení činnosti advokáta. O něm rozhoduje až představenstvo ČAK. „To při individuálním posuzování každého případu zvažuje, zda setrvání obviněného či obžalovaného advokáta ohrožuje důvěru veřejnosti v řádný výkon advokacie,“ uvádí dokumenty Komory. Přihlíží zejména k přesvědčivosti argumentů odůvodňujících trestní stíhání ze strany orgánů policie, k závažnosti jednání advokáta a k tomu, zda k jednání došlo při výkonu advokacie či jinak.

Při odsouzení jsou pak pravidla ještě přísnější.

Je-li advokát pravomocně odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody za úmyslný trestný čin spáchaný v souvislosti s výkonem advokacie, vyškrtne ho Česká advokátní komora ze seznamu advokátů, který vede (=nesmí nadále vykonávat advokacii).

Pokud byl advokát pravomocně odsouzen za jiný úmyslný trestný čin, než v souvislosti s výkonem advokacie nebo pokud byl odsouzen k jinému trestu než nepodmíněnému trestu odnětí svobody, zvažuje představenstvo ČAK, zda jeho trestná činnosti ohrozila důvěru veřejnosti v řádný výkon advokacie. Jestliže dojde k názoru, že jeho setrvání v advokacii by působilo společensky tak negativně, že by poškodilo důvěru v advokacii jako takovou, pak dotyčného vyškrtne ze seznamu advokátů.

Jak česká justice nedávno informovala, ani vykonaný a zahlazený trest neznamená, že se bývalý advokát může vrátit mezi své kolegy. Stavovská bezúhonnost advokáta je totiž pojem širší než beztrestnost. K takovému závěru dospěl Nejvyšší správní soud, když ČAK právníka odmítla znovu zapsat mezi advokáty.

V roce 2022 byla například pozastavena činnost advokátce Heleně Sukové, která klientům podle policie zpronevěřila úschovy za 153 milionů korun. Stalo se tak automaticky ze zákona proto, že byla vzata do vazby (§ 8b odst. 1 písm. d) zákona o advokacii). Později byla ze seznamu advokátů vyškrtnuta na vlastní žádost, stejně jako její dcera.

Ministerstvo spravedlnosti chce kvůli tomu prosadit úpravu pravidel advokátních úschov. Nově by banky mohly poslat peníze z těchto kont pouze na předem schválené účty. Advokát by tak s penězi nemohl jinak disponovat. Vznikne i účet pro odškodňování.

(epa)