Vláda premiéra Roberta Fica v únoru prosadila v parlamentu rozsáhlé změny v trestním právu Foto: Slovenský úřad vlády

EK lituje rozpuštění slovenské prokuratury a je připravena jednat

Evropská komise lituje rozpuštění elitního útvaru slovenské prokuratury a nebude váhat použít kroky k ochraně práva Evropské unie a společného rozpočtu. Agentuře Reuters to dnes řekl mluvčí komise. Unijní exekutiva již dříve pohrozila Bratislavě možností zablokování části fondů, pokud slovenské orgány nezaručí efektivní vyšetřování korupce.

Vláda premiéra Roberta Fica v únoru prosadila v parlamentu rozsáhlé změny v trestním právu. Kromě jiného zrušila útvar zvláštní prokuratury, který se zabýval vyšetřováním korupce na vysokých místech. Prezidentka Zuzana Čaputová se kvůli reformě obrátila na ústavní soud, který sice její část zneplatnil, zrušení elitní skupiny prokurátorů však ponechal v platnosti.

„Komise lituje rozpuštění úřadu zvláštní prokuratury bez přijetí záruk, které by zajistily efektivní pokračování vyšetřování,“ citovala dnes agentura mluvčího. Komise podle něho pečlivě zhodnotí důsledky vládního kroku a „nebude váhat podniknout kroky k zajištění respektu k právu EU a ochrany finančních zájmů EU“.

Eurokomisař pro otázky spravedlnosti Didier Reynders již během přípravy slovenské reformy řekl, že Brusel je připraven využít sankce k zajištění řádné finanční správy rozpočtu unie. Princip ochrany unijního rozpočtu umožňuje komisi zmrazit evropské fondy určené pro zemi, která dostatečně nezajistí jejich řádné využití. To v současnosti pociťuje Maďarsko.

(čtk)