Věznice v Izraeli Foto: Wikimedia

Italský soud odmítl vydat Palestince Izraeli kvůli podmínkám v izraelském vězení

Odvolací soud v italském městě L’Aquila odmítl izraelskou žádost o vydání Palestince, jehož Izrael viní z terorismu. Soudci, kteří se nezabývali podstatou obvinění, verdikt zdůvodnili tím, že muž by v izraelském vězení mohl čelit „krutému a nelidskému zacházení“. Izrael tvrdí, že s vězni zachází v souladu s mezinárodním právem, informovala dnes agentura APA.

Izrael viní šestatřicetiletého Palestince z financování ozbrojené skupiny Brigády Tulkarm, která působí v uprchlickém táboře v palestinském městě Tulkarm na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu.

Odvolací soud ve zdůvodnění verdiktu citoval mimo jiné zprávy lidskoprávních organizací Amnesty International či Human Rights Watch o podmínkách Palestinců v izraelských věznicích. Ty jsou podle nich přeplněné a Palestinci v nich čelí „fyzickému násilí, špatným hygienickým podmínkám a nedostatku zdravotní péče“.

Přístup k Palestincům v izraelských věznicích se zhoršil v souvislosti s válkou Izraele v Pásmu Gazy, která začala loni 7. října teroristickým útokem na Izrael, uvedl též soud ve zdůvodnění podle agentury AFP.

Palestince Anana Jaíše zadržela italská policie koncem ledna. Tento týden byli ve městě L’Aquila zadrženi další dva Palestinci, kteří jsou spolu s Jaíšem podezřelí, že v Itálii vytvořili teroristickou buňku a plánovali atentáty, včetně sebevražedných, na civilní a vojenské cíle na cizím území. Italská prokuratura neuvedla, ve které zemi chtěli útoky provést.

Odvolací soud v L’Aquile rovněž uvedl, že Palestinec nemůže být vydán, protože v Itálii je vyšetřován kvůli stejným činům, z nichž ho viní Izrael.

V izraelských vězeních je nyní na 9000 Palestinců, před loňským 7. říjnem jich tam bylo asi 5200. Asi dva tisíce z nich jsou v takzvané administrativní vazbě, v níž je podezřelý držen bez vznesení obžaloby s tím, že obvinění jsou založena na tajných informacích a nelze je s ohledem na bezpečnost zveřejnit.

(čtk)