Policie zasahuje na úřadě exekutora Igora Ivanka Foto: Jan Hrbáček

Policie zasahuje na úřadě exekutora Ivanka. Měl zpronevěřit desítky milionů

Policie zasahuje na Exekutorském úřadu Prahy 10, který vede exekutor Igor Ivanko. Mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka nechtěl situaci komentovat a odkázal Českou justici na policii. Resort už dříve na exekutora podal trestní oznámení kvůli podezření ze zpronevěry. Podle informací České justice policie koná kvůli tomu, že z Ivankova exekutorského úřadu bylo vyvedeno 85 milionů korun. Exekutorovi hrozí, že přijde o funkci.

„Na místě detektivové z oddělení hospodářské kriminality pražské policie provádějí úkony trestního řízení. V tuto chvíli případ nemůžeme blíže specifikovat ani k němu poskytnout jakékoliv informace, abychom neohrozili jeho objasnění,“ sdělil České justici mluvčí policie Jan Daněk. Do Ivankova úřadu se nyní nelze dovolat, na dotazy zatím nereagovala ani Exekutorská komora.

Policie už dříve v dokumentech podle Seznam zpráv uvedla, že peníze z Ivankova úřadu byly vypláceny firmě bývalého ředitele exekutorského úřadu a že se za ně nakupovaly letenky, luxusní auta nebo dovolené. Policisté začali exekutora prověřovat poté, co u něj začaly problémy s vyplácením vymožených peněz.

Kromě trestního oznámení od ministerstva za to, že peníze za vymožené exekuce vyplácel se zpožděním Ivanko čelí i třem kárným žalobám, navrženo je i jeho odvolání z funkce exekutora. Jedna z kárných žalob byla podána poté, co v úřadu exekutora Ivanka proběhla série kontrol. 

Eva Paseková, Jan Hrbáček