Lidé protestují proti stavbě dálnice na stromech Foto: A69 protest

Protestující na stromech žádali vodu a potraviny. Štrasburk odmítl vydat předběžné opatření

Evropský soud pro lidská práva (ESLP) odmítl vydat předběžné opatření, které žádali okupanti stromů podél staveniště dálnice A69 ve Francii. Chtěli zajistit vodu, potraviny a bezpečnost. Aktivisté se usadili ve výšce patnáct metrů a čekají tam na výsledek odvolání zamítnuté správní žaloby. Ve Štrasburku si stěžují na nelidské zacházení. Tři z nich slezli dolů v neděli. V pondělí však vylezli další tři na topoly přímo před budovou soudu ve Štrasburku.

O zamítnutém předběžném opatření, o které požádali čtyři jednotlivci v případu Viard-Seifert a spol. v. Francie, informoval ESLP už 6. března 2024.  

Žádost podali čtyři okupanti stromů v lese na místě silničních prací na dálnici A69 ve Francii. Požadovali, aby soud nařídil Francii přijmout opatření „zaměřená zejména na zajištění jejich zásobování potravinami a vodou a k zajištění jejich bezpečnosti“.

Vodu a potraviny dostali na stromy až právníci

„Žadateli jsou čtyři jednotlivci, kteří protestují proti výstavbě dálnice A69 v departementu Tarn. V rámci svého protestu okupují stromy ve vesnici Tarn Saïx více než dva týdny ve výšce téměř patnáct metrů, aby nedošlo k jejich poražení,“ uvedl k tomu soud. Jak vyplývá z informací francouzského tisku, jde o údajně až stoleté stromy podél silnice. Aktivisté však sedí na třech stromech u stavby, které se nacházejí na soukromém pozemku, jedna žena byla zadržena za zabírání soukromé půdy.

S odvoláním zejména na článek 3 Úmluvy si aktivisté ve Štrasburku stěžovali na policejní opatření, které je podle nich využíváno, aby je dostalo ze stromů. Jejich hlavním argumentem v žádosti bylo, že je policejní opatření připravilo o vodu, jídlo a spánek, což představuje nelidské a ponižující zacházení. V žádosti o předběžné opatření proti Francii tvrdili, že existuje bezprostřední riziko nenapravitelné újmy na jejich životech a zdraví, informoval Evropský soud pro lidská práva.

Podle vyjádření jednoho z aktivistů na sociálních sítích, policie nesportovním jednáním blokovala dodávky všeho potřebného na stromy. Situace se zlepšila až po návštěvě zpravodaje OSN. Po tomto zklidnění mohli vodu a potraviny dodat na stromy právníci ochránců stromů.

Tři dolů, dva nahoru, jeden převlečen za veverku

Jak vyplývá z aktuálních informací francouzského tisku, nyní došlo k dalšímu vývoji v události. Novináři nazývají okupanty stromů veverkami, neboť tito lidé se za veverky převlékají. Tři ze stěžujících si aktivistů v neděli 24. března slezli dobrovolně dolů po 39 dnech pobytu na stromě. Současně však další dva vylezli nahoru na strom. Jeden byl převlečen za veverku.

O protestu informují francouzská média Foto: Eva Paseková

Pod stromem na ně čekali četníci a asi dvě stě podporovatelů. Aktivisté bojující proti stavbě A69 na stromě čekají na výsledek odvolání k zamítnuté správní žalobě, kterou neúspěšně podali ke správnímu soudu.

V pondělí 25. března pak vylezli tři aktivisté na topoly přímo u budovy Evropského soudu pro lidská práva.

Státní zastupitelství šetří ničení hnízd sýkor

Podle francouzských médií také jedna z „veverek“, která slezla ze stromu, prohlásila, že státní zastupitelství v Toulouse už zahájilo vyšetřování možného zničení hnízd sýkor modřinek.

Už 28. února 2024 vzkázal k okupaci stromů prefekt, že také policie je připravena vydržet dlouho. Podle vyjádření prefekta existuje červená čára pro stát tam, kde se menšina, která má jiný názor, pokouší prosadit svůj názor přes soudní rozhodnutí silou.

Podle plánu francouzské vlády má nová silnice vést paralelně se stávající státní dálnicí, protne až 400 hektarů zemědělské půdy a zkrátí jízdu z Castres do Toulouse o 25 – 30 minut. Otevřena má být v roce 2025. Bylo už vykáceno 95% lesů stojících v cestě stavbě. Stavbou má skončit „dosavadní izolace Toulouse“, zlepšit se ekonomika a vzniknout tisíc přímých i nepřímých pracovních míst.

Obránci přírody tvrdí, že jde naopak o katastrofu pro místní divokou přírodu, rostliny a zvířata. Někteří proti plánu bojují už deset let. Začátkem února navštívila místo rovněž aktivistka Greta Thunbergová, která stavbu označila za šílenost.

ESLP: Můžete podat novou žádost

Aktivisté podali už 29. února 2024 stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva a současně požadovali přijetí řady opatření proti Francii podle článku 39 jednacího řádu soudu.

Původní stížnost byla odložena, současně však Soud položil stranám otázky s uvedením lhůt na jejich odpovědi. Dne 6. března 2024 rozhodl příslušný soudce s ohledem na okolnosti a poté, co obdržel odpovědi stran, že nevydat předběžné opatření proti francouzské vládě. obdržení

„Stěžovatelé byli informováni, že mohou podat novou žádost o předběžné opatření u soudu, pokud by hrozilo bezprostřední riziko nenapravitelné újmy na jejich právech podle Úmluvy,“ uvedl k tomu na začátku března ESLP.

Irena Válová