Bývalí elitní žalobci zůstali pracovat na prokuratuře Foto: Ministerstvo spravedlnosti SR

Slovensko odmítlo výtky EK v souvislosti se zrušením elitní složky prokuratury

Slovenské ministerstvo spravedlnosti po zrušení elitního útvaru prokuratury ÚSP odmítlo pochybnosti, které vyjádřila Evropská komise (EK) ohledně zajištění účinného vyšetřování trestných činů poškozujících unijní rozpočet. Ministerstvo to dnes uvedlo v prohlášení. Mluvčí EK ve čtvrtek uvedl, že komise lituje rozpuštění ÚSP bez přijetí záruk, které by zajistily efektivní pokračování vyšetřování.

Vládní koalice premiéra Roberta Fica v únoru prosadila rozsáhlé změny v trestním právu. Kromě jiného zrušila k 20. březnu ÚSP, který vykonával dozor nejen nad nejzávažnějšími kriminálními případy, ale také nad různými kauzami z doby dřívějšího vládnutí Ficovy strany Směr-sociální demokracie. Slovenský ústavní soud ještě v únoru pozastavil platnost například velké novely trestního zákoníku, rozpuštění elitního útvaru prokuratury ale nezabrzdil.

Ministerstvo vyjádřilo přesvědčení, že zachování účinnosti vyšetřování trestných činů poškozujících finanční zájmy EU není v zemi žádným způsobem ohroženo a bude pokračovat ve stejné intenzitě, ne-li větší. „Jakékoliv pochybnost EK v této oblasti proto považujeme za neopodstatněné,“ uvedl úřad.

Bývalí elitní žalobci zůstali pracovat na prokuratuře, ne všechny ale její šéf zařadil do oddělení generální prokuratury, které má na starosti dohled nad kriminálními případy.

Slovenské ministerstvo také uvedlo, že pokračují konzultace s EK a že už v průběhu přípravy změn v trestním právu Bratislava zapracovala do předlohy úpravy, aby vyšla vstříc mnoha konkrétním výhradám EU.

Eurokomisař pro otázky spravedlnosti Didier Reynders už během přípravy slovenské reformy řekl, že Brusel je připraven využít sankce k zajištění řádné finanční správy rozpočtu unie. Princip ochrany unijního rozpočtu umožňuje komisi zmrazit evropské fondy určené pro zemi, která dostatečně nezajistí jejich řádné využití. To v současnosti pociťuje Maďarsko.

(čtk)