Údajní autoři podpisů na smlouvě tvrdí, že jde o padělky Ilustrační foto: Pixabay

Kauza eshopu Mamut: T-Mobile odročuje jednání a nechce doložit pravost smlouvy za půl miliardy, stěžuje si Plus4U

Společnost T-Mobile uplatňuje vůči společnosti Plus4U Net v insolvenčním řízení na základě jedné ze smluv pohledávku ve výši necelé půl miliardy korun, jako údajného ručitele za závazky zkrachovalé společnosti Mammoth, která provozovala eshop Mamut. T-Mobile v soudním řízení předkládá listiny, konkrétně smlouvu s Mammoth a ručitelské prohlášení, na které jsou podle společnosti Plus4U padělané podpisy. Plus4U už dříve pravost listin zpochybnila předložením znaleckého posudku z oboru písmoznalectví. Mluvčí T-Mobile Patricie Šedivá padělání podpisů na smlouvě odmítá.

Procesně je nyní na společnosti T-Mobile jako předkladateli listin, aby jejich pravost prokázal. „V této situaci však T-Mobile namísto předložení relevantních důkazů volí taktiku prodlužování soudního řízení a odkládání rozhodnutí ve věci,“ řekla České justici mluvčí Plus4U Aneta Havlová s tím, že T-Mobile podává opakované návrhy na přerušení řízení a podniká kroky k odročení nařízených soudních jednání. Obdobně podle mluvčí společnost postupuje i v dalším soudním sporu se společností ze skupiny Plus4U, konkrétně Plus4U Mobile s.r.o., kde má T-Mobile prokázat dodání zboží a služeb. V tomto sporu jde přibližně o 4 miliony korun. Mammoth je dceřinou společností Plus4U.

Čtěte také: Hlavní postavou miliardového podvodu s iPhony je Břetislav Janoušek. Pro koho vlastně pracoval?

„Přerušení řízení T-Mobile navrhuje do skončení jiných soudních či trestních řízení, avšak soudy neshledávají věcnou propojenost sporů s těmito jinými řízeními a návrhy zatím zamítly,“ dodává Havlová.

Tvrzení o zfalšovaných podpisech na smlouvě Plus4U už před rokem doložila znaleckým posudkem z oboru písmoznalectví, který vypracovala znalkyně Helena Hornychová. Podle ní mají podpisy diametrálně odlišnou stavbu oproti originálům. Plus4U již ve věci podalo trestní oznámení a proplacení faktur řeší žalobou u soudu. „Odmítáme účelové tvrzení, že nechceme doložit pravost smlouvy. Všechny dokumenty, včetně uvedené smlouvy, jsou zajištěny policií v rámci trestního řízení, proto je nemůžeme v civilním řízení předložit. O tom jsme také soud informovali,“ říká mluvčí T-Mobile Patricie Šedivá.

Smlouva podle ní nebyla v minulosti žádným způsobem zpochybňována, naopak k ní byly postupně uzavřeny dodatky. „Plnění smlouvy společnost Mammoth průběžně stvrzovala prostřednictvím předávacích protokolů a za dodávky podle smlouvy v řádech stovek milionů korun také platila. Platby navíc schvalovali nejen manažeři Mammothu, ale i další osoby spojené s koncernem Vladimíra Kováře. Je absurdní, že by společnost Mammoth za několik let zaplatila stovky milionů na základě smlouvy, o které má sebemenší pochybnosti,“ říká Šedivá s tím, že je podivné, že Plus4U Net zpochybňuje podpisy na vlastní straně. Znalkyně Hornychová v posudku uvedla, že z podpisů na smlouvě je zřejmé, že nejde o padělek vytvořený dotyčnými, ale že se jedná pravděpodobně o „padělek smyšleného charakteru“.

Bratři Měřínští: Naše podpisy jsou padělky

„Je evidentní, že v rámci T-Mobile v řadě případů selhaly interní kontrolní mechanismy a došlo k závažným pochybením, ale nadto u soudu uplatňuje prokazatelně padělané smlouvy, ze kterých dovozuje povinnost k plnění osob ze skupiny Plus4U či Unicorn, odlišných od Mammothu, proti němuž je vedeno insolvenční řízení. T-Mobile však odmítá předložit soudu originály těchto listin a jejich pravost se ani jinak nesnaží prokázat,“ uvedla.

Čtěte také: Krach e-shopu Mamut: Plus4U obviňuje manažera J&T ze lží. S Janouškem měl mít nadstandardní vztahy

E-shop Mamut provozovaný firmou Mammoth odebíral množství iPhonů a dalšího příslušenství značky Apple za účelem jejich dalšího pronájmu Foto: Pixabay

Rámcová smlouva o poskytování hardware kapacity, maintenance/SLA a souvisejících služeb za účelem poskytování ICT/TELKO služeb měla být uzavřena mezi T-Mobile a Mammoth v srpnu 2018. V této smlouvě měl být zahrnut ručitelský závazek společnosti Plus4U Net za dluhy Mammoth vůči T-Mobile. Smlouvu měl za jednatele Mammoth podepsat dne 30. 8. 2018 Jan Měřinský a Ondřej Měřinský a za ručitele pak stejného dne členové představenstva Plus4U Net Jan Měřinský a Karel Janíček. „Tyto osoby shodně prohlásily, že smlouvu nepodepsaly a že podpisy na ní jsou padělané. Motivem padělání ručitelského závazku mohlo být založení možnosti uspokojit se na společnosti ze skupiny Plus4U místo na Mammothu, “ uvedla dále pro Českou justici mluvčí Aneta Havlová.

Tyto a další skutečnosti, které s kauzou přímo souvisí, již podle Havlové prověřuje policie na základě podaných trestní oznámení. „Cílem je maximálně přispět k objasnění trestné činnosti páchané zřejmě panem Janouškem a dalšími s ním spolupracujícími osobami z T-Mobile a J&T Leasingová společnost, které se na podvodném obchodním modelu podíleli. V této souvislosti jsou Policii předávány průběžně všechny relevantní dostupné podklady,“ říká mluvčí. S ohledem na probíhající trestní řízení nechtěla poskytnout bližší informace o charakteru poskytovaných dokumentů, dat či informací. „Zákon nám nedovoluje poskytovat informace v případě konkrétně identifikovatelných osob nebo firmě,“ reagoval mluvčí policie Jan Daněk na dotaz k bližším informacím o vyšetřování

Podle Havlové jsou padělané podpisy i na navazujících smlouvách. „T-Mobile uzavřel dne 26. 9. 2022 s Plus4U Mobile rámcovou smlouvu o poskytování služby hardware kapacity, služeb elektronických komunikací a dalších služeb s tím souvisejících. Z této smlouvy nevyplývaly žádné konkrétní závazky něco dodat či něco poskytnout. Měla být pouze obecným (rámcovým) podkladem pro případné další objednávky. Padělaná dílčí smlouva měla být uzavřena v návaznosti na rámcovou smlouvu mezi T-Mobilem a společností Plus4U Mobile dne 30. 9. 2022. Za Plus4U Mobile měli dílčí smlouvu podepsat její jednatelé, Jan Měřinský a Martin Cichý. Za T-Mobile pak Petr Letocha a Martin Buša,“ vysvětluje mluvčí Plus4U Net. Dokládá to opět posdkem znalkyně Hornychové.

Znalkyně: Podpis je bez nepřesností

Podle znaleckého posudku existují zároveň pochybnosti o tom, že smlouvu za T-Mobile nepodepsal ani Martin Buša, neboť z PDF dokumentu, ve kterém je zachycena padělaná smlouva, je patrné, že podpis Martina Bušy je proveden zcela homogenním tahem bez jakýchkoliv nepřesností či známek různé světlosti inkoustu. Navíc poklepáním na konce podpisu Martina Bušy v PDF dokumentu se zobrazí elektronický obdélník přesně tak, jako by podpis do dokumentu někdo vložil jako obrázek. „Zdá se tak, že jediným pravým podpisem na dílčí smlouvě je podpis Petra Letochy za T-Mobile,“ dodává Havlová.

Na základě této padělané dílčí smlouvy mělo být podle tvrzení T-Mobile do společnosti Plus4U Mobile dodán hardware za přibližně 25 milionů korun. T-Mobile dokládá dodání předmětného zboží dvěma dodacími listy z července 2022, které jsou vystaveny na jméno společnosti Mammoth. Společnost Mammoth také potvrdila dodání podpisem svého zástupce. „Tedy nejen, že dodací listy o více jak 2 měsíce předcházejí datum na padělané dílčí smlouvě, podle které mělo být zboží společnosti Plus4U Mobile dodáno, ale navíc jsou vystaveny i na jméno jiné společnosti. Společnosti Plus4U Mobile evidentně žádné zboží dodáno nebylo,“ říká Aneta Havlová. T-Mobile podle ní společnosti Plus4U Mobile přesto vystavila faktury na měsíční splátky zboží dle padělané dílčí smlouvy, které nedodal. „Je také zvláštní, že T-Mobile vystavil první fakturu až v prosinci 2022, tedy přibližně 5 měsíců po údajném dodání zboží společnosti Plus4U Mobile. Společnost Plus4U Mobile sice první 4 faktury vystavené T-Mobilem uhradila, avšak stalo se tak omylem, resp. z opatrnosti společnosti Plus4U Mobile. Společnost Plus4U Mobile má totiž s T-Mobilem uzavřenou zcela jinou smlouvu o dodávkách služeb, na základě které T-Mobile dodává společnosti Plus4U Mobile tarify. Ty používají na svých mobilních zařízeních jednak osoby pracující pro společnosti ze skupin Plus4U a Unicorn, a dále i obchodní partneři, resp. koncoví uživatelé, kterým společnost Plus4U Mobile přeprodává tarify poskytnuté T-Mobilem,“ dodává Havlová.

T-Mobile si podle ní v této smlouvě vymínil ustanovení, podle kterého je oprávněn okamžitě pozastavit dodávky všech tarifů, pokud se společnost Plus4U Mobile dostane do prodlení s úhradou jakéhokoliv závazku vůči T-Mobilu bez ohledu na to, z jaké smlouvy závazek vznikl. Společnost Plus4 Mobile si podle mluvčí nemohla dovolit faktury jen tak neuhradit, neboť by ohrozila jednak dlouhodobý obchodní vztah s T-Mobilem, ale také svoji hlavní obchodní činnost.

(epa)