Předseda hnutí Přísaha Róbert Šlachta a pohořelický zastupitel za Přísahu Aleš Saitl. Foto: My jsme Přísaha Pohořelice

Šlachtova Přísaha má problém s průmyslovou zónou v Pohořelicích. Její zastupitel ale prodal developerovi pozemky za 14 milionů

V jihomoravských Pohořelicích má vzniknout nová průmyslová zóna. Proti její výstavbě mohutně brojí tamní opozice, lidé z hnutí Přísaha někdejšího šéfa policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Róberta Šlachty. Proti stavbě se zástupci Přísahy veřejně vymezují, k protestům motivují občany. Paradoxem ale je, že jeden ze zastupitelů Přísahy Aleš Saitl, který zval mimo jiné obyvatele Pohořelic na projednávání zóny na radnici, prodal investorovi svoje pozemky za 14 milionů korun.

Jak Ekonomický deník zjistil, v Pohořelicích, v okrese Brno-venkov, se buduje nová průmyslová zóna na ulici Brněnská. Lokalita má cca 23 hektarů a je tvořena drobnými vlastníky polí.

Firma Garriba, která se dohodla s vedením města na umístění průmyslové zóny v Pohořelicích, vykupuje pozemky od vlastníků pozemků.

Jedním z prodávajících byl také místní zastupitel za Přísahu Aleš Saitl.

Jak Ekonomický deník zjistil, Saitl se v minulosti netajil sympatiemi k průmyslové zóně, když seděl ve vedení města coby zastupitel nebo radní města za jiný subjekt.

„Poté co se v posledních komunálních volbách přidal k Přísaze Roberta Šlachty, dal se na stranu opozice a vůči zóně se dle obyvatel Pohořelic začal vymezovat jinak, jak pravděpodobně požadoval předseda Přísahy Róbert Šlachta,“ sdělil Ekonomickému deníku jeden z občanů jihomoravského města, který na prodej pozemků upozornil.

„Už těch záborů orné půdy bylo dost! Jinde už to pochopili, jen u nás nějak vedení města „zamrzlo“! Co zbyde dalším generacím? Jen ´spálená zem?,“ postovala na Facebooku pohořelická Přísaha zprávu České televize, která se týká průmyslové zóny a mluví v ní předseda Přísahy Šlachta, ZDE.

„Kam oko dohlédne narazí na ´Plechovky´…Vedení města, ´Pětikolce´ a firmě Garribba. Těm všem můžeme poděkovat za to, že na příjezdu od Brna nás budou vítat další logistické haly. Padne na to dalších 22 hektarů orné půdy. Naroste už tak přebujelá doprava. Také se ptáte proč to dělají? No ani my to nechápeme, můžeme jen domýšlet, ale jedno je jisté „JSME PŘI HLASOVÁNÍCH ZÁSADNĚ PROTI!“ Ke změně to nestačí, nemáme většinu, ale náš názor na věc to podepisuje! Tak dámy a pánové z vedení města, zasadíme pár kytiček, vyfotíme se a zase budeme mít naše krásné Pohořelice?! Možná vám vaše děti a vnoučata jednou ´poděkují´ za to, co jste jim tady nechali,“ zní další post pohořelické Přísahy na Facebooku.

Další odkaz na vymezující se post proti průmyslové zóně je ZDE.

„Aleš Saitl dokonce na Facebooku My Přísaha Pohořelice nabádal spoluobčany k aktivitě proti zóně, přestože již v roce 2019 osobně s firmou, která chce průmyslovou zónu vybudovat, uzavřel smlouvu o prodeji pozemků právě pro vznik průmyslové zóny. V nevědomosti pan Saitl nechal i svého předsedu Šlachtu, když v reportáži pro ČT Brno obhajuje důležitost orné půdy nebo jen oba tahají své voliče za nos a peníze si teď rozdělí? Dostal pan Šlachta odsypáno a Černého Petra před voliči Přísahy má vedení města?“ sdělil Ekonomickému deníku jeden z občanů jihomoravského města, který chce zůstat v anonymitě.

V tomto odkazu zve Aleš Saitl občany na jednání zastupitelstva, na kterém se měl řešit rozpočet a průmyslová zóna. Podle Saitla šlo o dvě zásadní věci. „Obě dvě věci budou mít zásadní vliv na směřování města, přijďte a pojďte se s námi o těch důvodech bavit,“ řekl Saitl na videu.

Pozemek, který Aleš Saitl prodává developerovi tvoří 5,6 procent celé plochy, 1,27 hektaru k celkové ploše 22,5 hektarů, ale má dobrou polohu k umístění hal vůči kterým hnutí Přísaha brojí.

Cenu vám neřeknu!

„Upřímně nechápu váš zájem o moji osobu, ale na vaše otázky se pokusím odpovědět. Předmětný pozemek jsem získal před ca 22 lety. Před asi 20 lety jsem byl osloven realitní makléřkou, která měla zájem pozemky v této lokalitě scelit. A následně hledat investora. S tímto návrhem jsem před 20 lety souhlasil a uzavřel zprostředkovatelskou smlouvu se společností Gasvo. V následujících letech probíhala jednání mezi společností Gasvo, Městem Pohořelice a potencionálními investory. Ke konečnému prodeji došlo v letošním roce. Společnost Garriba odkoupila pozemky od všech vlastníků, kteří měli se společností Gasvo uzavřenou zprostředkovatelskou smlouvu,“ začal svoji reakci na otázky Ekonomického deníku Aleš Saitl.

Na otázku, za kolik pozemky prodal a z jakých důvodů, Aleš Saitl odmítl odpovědět: „Zde nevidím důvod vám cenu sdělovat. Pouze uvedu, že ceny pozemků vyjednávala na základě zprostředkovatelské smlouvy společnost Gasvo.“

Faksimile kupní smlouvy, z níž je patrné, že zastupitel Přísahy prodal pozemky pro průmyslovou zónu za 14 milionů korun. Foto: Jan Hrbáček

Na otázku, když se pohořelická Přísaha vůči průmyslové zóně tvrdě vymezuje, jak je na tom se zónou prodávající, odpověděl: „V první řadě vás musím opravit, nejsem členem Přísahy a nikdy jsem jím nebyl. Ohledně průmyslové zóny mám liberální názor. Celý profesní život pracuji v logistice, v průmyslové zóně v Pohořelicích. Pohořelice vždy byly, vzhledem ke své poloze, na obchodní trase. A v současné době, i s přihlédnutím ideálnímu napojení na D52, jsou Pohořelice z hlediska logistiky výhodné.“

K výzvě na Facebooku, ať se místní občané účastní jednání zastupitelstva kvůli průmyslové zóně pak Alešč Saitl dodal: „Nejsem si jistý, na jaký příspěvek se odkazujete. Nicméně jestli jsem občany zval na jednání o zóně, nevidím na tom nic špatného. Bez ohledu na to, jestli jsem byl vlastníkem některého z pozemků. Závěrem chci podotknout, že ke změně územního plánu pro danou lokalitu došlo v minulém volebním období, kde jsem nebyl zastupitelem. V případě, že se o dané lokalitě jednalo na zastupitelstvu města v tomto volebním období, vždy jsem přesně podle zákona oznamoval střet zájmů.“

Jan Hrbáček