Ministr spravedlnosti Pavel Blažek Foto: Úřad vlády

Spravedlnost je politický resort více než před deseti lety, řekl Pavel Blažek

Zuří kulturní válka spojená s diskusí nad občanským a trestním zákoníkem, uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek na kongresu ODS. Pavel Blažek také hájil před spolustraníky své kontakty s exprezidentem Milošem Zemanem a popisoval, jak se zasadil o vznik vládní pětikoalice. Předseda Senátu Miloš Vystrčil vyzval k otevření témat pro mladé jako je manželství pro všechny nebo Istanbulská úmluva.

Podle ministra by bylo špatnou vizitkou se od muže, který byl spojen se Zemanem, odvrátit ve chvíli, kdy už je na Hradě někdo nový. „To mne neomlouvá z těch pěti hodin. Ta bouřka byla a nechci se k tomu vracet,“ uvedl Blažek, který již loni říkal, že se v restauraci jen schovával před bouřkou a narazil tam na Nejedlého. Loni po kritice, mj. i od stranického šéfa Fialy, Blažek ve vyjádření pro média uznal, že jeho setrvání v restauraci za přítomnosti Nejedlého bylo nevhodné. Omluvil se všem, kterých se zpráva o setkání dotkla. Podle premiéra Fialy Blažek dostal od vedení strany „žlutou kartu“.

„Žádám vás o pochopení toho, že nejenom já z Brna, občas žijeme život, jaký jsme žili, než jsme se dostali do veřejných funkcí. Má to svou cenu. To jsou ty moje hospůdky,“ uvedl Blažek. Zakončil konstatováním, že vnímá přínos takových setkání, na druhou stranu by někdy potřeboval sebekázeň premiéra a předsedy ODS Fialy.

Pavel Blažek také mimo jiné řekl, že spravedlnost je politický resort více než před deseti lety. „Zlatá doprava, zlatá kultura, zlaté dokonce i zdravotnictví, pokud nestávkují lékaři,“ uvedl. Podle něj zuří kulturní válka spojená s diskusí nad občanským a trestním zákoníkem. Míní, že neoliberálové nechtějí, aby resort vedla ODS.

Naopak předseda Senátu žádal otevření pokrokových témat: Dívejme se kolem sebe a nepokoušejme se zastavit čas, vyzval občanské demokraty na jejich kongresu předseda Senátu Miloš Vystrčil, aby strana otevřela témata mladých jako Istanbulská úmluva proti násilí na ženách, rovnost pohlaví či manželství pro všechny.

Na příkladu svých dcer popsal, že mladí lidé respektují ekonomický program a často podle něj obdivují zahraniční politiku ODS, jak se ale začne mluvit o rovnosti žen a mužů či manželství pro všechny, strana ztrácí. „Takových voličů každý rok přibývá přibližně 100.000, tolik voličů můžeme pro sebe získat,“ uvedl předseda Senátu.

(čtk, ire)