Pražský hrad Foto: Kancelář Pražského hradu

Za sběr veřejných informací pro cizí moc bude až patnáct let vězení

Trestný čin „neoprávněná činnost pro cizí moc“ zavádí novela trestního zákoníku. Sběr veřejných informací, mapa rozhodování a jeho ovlivňování, šíření poplašných zpráv pro cizí moc je jeho podstata. Podmínkou je úmysl poškodit „stanovený zájem“, který chrání ČR. Cizí moc je podle definice v novele každý cizí stát a nadstátní organizace. Jde o omezení svobody projevu nezbytné pro bezpečnost státu a ochranu práv a svobod druhých, připouští důvodová zpráva.

Z důvodové zprávy vyplývá, že tento trestný čin bude moci spáchat pouze občan ČR nebo osoba s trvalým pobytem na území ČR. „Postih se navrhuje omezit územím České republiky nebo úzkým svazkem osoby k České republice (ve formě občanství nebo trvalého pobytu osoby, která není státním příslušníkem jiného státu), který odůvodňuje požadavek na loajalitu vůči České republice, neboť jinak by došlo k založení trestní odpovědnosti i cizích státních příslušníků bez jakéhokoli vztahu k České republice, kteří mohou takovou činnost mít dokonce v popisu práce,“ vysvětluje důvodová zpráva, že nejde o činnost cizinců.

Cizí moc je cizí bez ohledu na postoje Důležitá je pak definice cizí moci: „Cizí mocí se ve smyslu tohoto ustanovení (obdobně jako je tomu v případě dalších trestných činů proti České republice, cizímu státu a mezinárodní organizaci) rozumí každý stát mimo Českou republiku bez ohledu na postoje, jaké k České republice zaujímá, a nadstátní organizace sdružující několik států, např. vojenská nebo jiná seskupení. Cizí moc zde představují orgány a instituce cizího státu nebo nadstátní organizace reprezentované jejich pracovníky (vládní úředníci, diplomaté, vojenští funkcionáři, pracovníci rozvědek apod.),“ uvádí doslova důvodová zpráva. Úplný návrh novely trestního zákoníku včetně nové podstaty a důvodové zprávy je zde. Nové…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová