Ústavní soudce Tomáš Lichovník Foto: Stálá konference českého práva

Tomáš Lichovník zamíří po konci na Ústavním soudu na Nejvyšší soud

Tomáš Lichovník se po odchodu z Ústavního soudu (ÚS) stane soudcem Nejvyššího soudu (NS). České justici informaci potvrdil sám Lichovník i předseda NS Petr Angyalossy. Prozatím se tak stane formou stáže, o trvalém přidělení bude teprve rozhodnuto. Lichovník se specializuje na pracovní právo.

Někdejší prezident Soudcovské unie (SU) a předseda Okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou Tomáš Lichovník, kterému v červnu skončí desetiletý mandát ústavního soudce, se stane soudcem Nejvyššího soudu. Zatím bude Lichovník na NS působit jako stážista v senátu s bývalým místopředsedou Romanem Fialou, nicméně se počítá s jeho trvalým přidělením. Lichovník má totiž mezi soudci NS, na rozdíl od jiných jeho kolegů z obecné justice na ÚS, dobrou, kolegiální pověst, nezatíženou navíc žádnými škraloupy.

Lichovník na ÚS mimo jiné rozhodl o tom, že politikovi, který v důsledku nezákonného či nedůvodného trestního stíhání sám rezignuje na funkci, náleží odpovídající odškodnění.

Toto rozhodnutí ÚS mimochodem pozitivně zhodnotil i soudce NS Pavel Simon, který se na odškodňovací agendu specializuje. „Mám rád nálezy, které korigovaly naši judikaturu v určitých otázkách, ve kterých jsme ne vždy domysleli všechny souvislosti. Například nálezy pana doktora Lichovníka k otázce příčinné souvislosti mezi vzdáním se funkce z důvodu vzneseného obvinění politikem a ušlým ziskem, který by jinak z funkce měl (I. ÚS 4293/18) nebo k otázce ušlého zisku drobného podnikatele v důsledku toho, že se musel účastnit úkonů trestního řízení (I. ÚS 922/18),“ uvedl soudce Simon v rozhovoru pro Českou justici.

Lichovník sdílí s některými soudci NS i názor na potřebu změny fungování ÚS. „Během svého působení na Ústavním soudu jsem si mnohokrát uvědomil nebezpečí spočívající v možnosti dvou soudců prosadit nález zcela měnící judikaturu obecných soudů. Považoval bych za vhodné, aby nálezy byly vynášeny ve více než tříčlenných senátech,“ uvedl v aktuálním rozhovoru pro Českou justici soudce.

Do justice, konkrétně na Nejvyšší správní soud (NSS), se vrací i další ústavní soudce, kterému v červnu skončí mandát. Místopředseda ÚS Vojtěch Šimíček je totiž stále soudcem NSS, pouze je dočasně zproštěn výkonu po dobu, kdy je ústavním soudcem. Na rozdíl od Lichovníka si však Šimíček chce vzít na nějakou dobu, konkrétně do konce července, volno, jak vyplývá z aktuálního dodatku k rozvrhu práce NSS. A pokud Senát vysloví souhlas se jmenováním Tomáše Langáška ústavním soudcem, uvolní se potenciálně pro Šimíčka místo předsedy volebního senátu.

Petr Dimun