Úřad ministryně Válkové změnu vymyslel, Ondrášek (uprostřed) ji má uvést do praxe. Foto: VS ČR

Ondrášek zúčtoval se svým odpůrcem, náměstkovi zruší místo

Den po svém jmenování generálním ředitelem Vězeňské služby Pavel Ondrášek oznámil, že zruší místo prvního náměstka generálního ředitele. To zastává Marian Prokeš, který požadoval zastavení výběrového řízení, ze kterého Ondráškovo jmenování vzešlo. Prokeš zároveň patří k hlavním kritikům kroků ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO).

Ondrášek ještě jako pověřený ředitel oznámil počátkem dubna na společné tiskové konferenci s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou, že součástí jeho plánované reformy má být snížení počtu míst na generálním ředitelství. Začal u svých náměstků – jedno místo zruší, dvě nová vytvoří. Česká justice má k dispozici zápis z úterního jednání systemizační komise, kde se plán projednával.

Nově mají vzniknout místa náměstka pro bezpečnost a kontrolu a druhé místo náměstka pro vzdělávání a odborné zacházení. Zrušeno má být místo prvního náměstka, který měl dosud pod sebou odbory výkonu vazby a trestu a odbor justiční a vězeňské stráže. Změny mají být platné od 15. května, v materiálu se přímo uvádí, že k nim dochází z popudu ministerstva spravedlnosti.

Zrušené místo nyní zastává Marian Prokeš, který patří vedle odvolaného generála Petra Dohnala k hlavním kritikům postupů ministryně Válkové uvnitř služby. Minulý týden ji vyzval, ať zastaví výběrové řízení na místo nového generálního ředitele. Tvrdí, že po odvolání Petra Dohnala neměla pověřit vedením služby ředitele rapotické věznice Ondráška, ale automaticky jeho jako prvního náměstka. Válková výzvu nechala bez odezvy, naopak v pondělí na základě doporučení výběrové komise jmenovala do čela služby Ondráška.

Prokešovi už záměr zrušit jeho místo Ondrášek oznámil. Zahájil řízení o převedení na jiné služební místo, další jednání se má konat v pondělí 5. května.

Ondrášek zároveň na obě místa nových náměstků vyhlásil výběrová řízení. Náměstek pro bezpečnost a kontrolu má nastoupit 1. června, se zřízením místa náměstka pro vzdělávání a odborné zacházení se počítá od 1. listopadu.

Robert Malecký