Soudy řeší například povinné testování Foto: Pixabay

Notáři a další právníci zahájili povelikonoční testování. Do kanceláří už jinak nesmí

Tento týden odstartovala povinnost testování na koronavirus pro živnostníky. Povinnost testu na koronavirus jednou týdně tak platí i pro právní profesionály, kteří činnost vykonávají samostatně. „Aktuálně se všech 439 notářství připravuje na povelikonoční zahájení povinného testování pracovníků jednotlivých úřadů, které se bude opakovat v maximálně jednotýdenní intervalech,“ řekl České justici před svátky prezident Notářské komory Radim Neubauer.

Bez testu nesmí právníci do svých kanceláří nebo na místo výkonu práce ani jejich zaměstnanci. Výjimku mají očkovaní, lidé po nemoci Covid-19 a ti, kdo se s nikým nesetkávají. 

Testování přímo na pracovištích bude probíhat s využitím RT-PCR a POC antigenních testů, případně prostřednictvím poskytovatele zdravotních služeb, kdy bude výsledek testu předkládán zaměstnavateli. Už nyní ale některá notářství, zejména v regionech s vyšší mírou nákazy nemoci covid-19, taková testování realizují na dobrovolné bázi. „Všem notářům je průběžně poskytována plná součinnost Notářské komory ČR i jednotlivých regionálních Komor, prostřednictvím pravidelného newsletteru jsou jim postupovány informace např. o tom, jak v případě pozitivního výsledku testu postupovat, kde samotesty objednat a jak na ně čerpat příspěvky zdravotních pojišťoven,“ vysvětluje Neubauer. Notářská komora situaci nepřetržitě monitoruje a případné změny komunikuje s členy Komory, ať už se jedná o mimořádná vládní či ministerská opatření.

V kancelářích je nutné testovat nejen notáře, advokáty nebo exekutory, ale i zaměstnance. „Testujeme pravidelně už měsíc, každý aspoň jednou týdně. Od září děláme porady jen on-line a od října je kancelář rozdělena na dva nepotkávající se týmy. Už dvakrát se nám to vyplatilo,“ říká Lucie Hrdá z AK Hrdá. Testovat se lidé z její kanceláře chodí do veřejných testovacích center.

V AK Moreno Vlk & Asociadoscentrálně nakoupili sady testů a zavedli evidenci dle doporučení ministerstva zdravotnictví. Ta je ale ve vztahu k advokátům dobrovolná, protože nejsou v zaměstnaneckém poměru. „Testy byly k dispozici i před tímto obdobím, na dobrovolné bázi. Nákaza se potvrdila ve dvou případech tam, kde už byly jiné znaky, že dotyčný onemocněl. Stanovisko k účelnosti je proto rozporuplné,“ uvedl Václav Vlk.

Mimořádné opatření přijala formou usnesení vláda na svém jednání 22. března 2021. Úplné usnesení je zde.

Že se musí začít jednou týdně testovat jednotliví advokáti, upozornila své členy Česká advokátní komora, jak Česká justice už informovala.

Povinné testování se týká soukromého i veřejného sektoru. Postupně by testy měly pravidelně podle ministra Havlíčka podstupovat až čtyři miliony lidí, až půl milionu pracovníků týdně. 

Na testování je možné získat příspěvek od státu. Žádat o o něj zdravotní pojišťovny bude možné jednou měsíčně, poprvé v dubnu za březen. Bude nutné předložit seznam jejich pojištěnců, kteří byli ve firmě otestováni. Pojišťovny již na konci února upozorňovaly na možné problémy, například bude třeba uzavřít smlouvu s každým zaměstnavatelem. Pojišťovny totiž mají smlouvy s osobami jako pojištěnci, nikoliv s firmami.

Eva Paseková