Premiér Andrej Babiš Foto: Úřad vlády

Vláda jmenování Stříže nejvyšším státním zástupcem neprojednala, podle Benešové je tah na Babišovi

Vláda na dnešním zasedání neprojednávala jmenování nového nejvyššího státního zástupce. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) k tomu uvedla, že svůj úkol navrhnout nástupce Pavla Zemana splnila a že je nyní na premiérovi Andreji Babišovi (ANO), aby návrh zařadil na jednání vlády. Benešová chce, aby se funkce od čtvrtka ujal Zemanův první náměstek Igor Stříž. Babiš ale o víkendu řekl, že by šéfa žalobců mohla jmenovat až nová vláda po volbách, jak žádá část opozice.

Zeman ve funkci skončí ve středu 30. června. Rezignaci oznámil v květnu a mezi důvody zmínil i tlak ze strany Benešové. Ministryně nesouhlasila s požadavky opozice, která chtěla výběr nástupce odložit. V materiálu pro vládu uvedla, že existuje „jednoznačný veřejný zájem na kontinuitě fungování Nejvyššího státního zastupitelství i soustavy státního zastupitelství jako celku“, a proto chce, aby počátek Střížova výkonu funkce bezprostředně navázal na skončení Zemana ve funkci.

Pokud vláda v příštích dvou dnech nezasedne mimořádně znovu, termín už nestihne. „Návrh jsme oficiálně na vládu podali minulý týden v pátek. Nyní je již na panu premiérovi, respektive na odboru vládní agendy úřadu vlády, kdy jej zařadí na program vlády,“ vzkázala ČTK Benešová.

Obdobně hovořil po dnešním jednání i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Nebylo to na programu vlády. Je to otázka na pana premiéra, co dá a nedá na program vlády,“ uvedl, proč se dnes ministři tématem nezabývali.

Babiš v neděli na CNN Prima News připustil, že by funkci nejvyššího státního zástupce mohla plnohodnotně obsadit až příští vláda. „Jedna možnost je, že pan Stříž bude pověřený a vybere to příští vláda, a druhá možnost je, že budeme akceptovat návrh paní Benešové,“ řekl. Poukázal na to, že jde o politickou záležitost.

Premiér podle sobotních Lidových novin Střížovu nominaci odmítl. Dokonce údajně Benešové řekl, že ji odvolá z funkce, pokud navrhne někoho ze Zemanova okolí, napsaly. Podle listu prosazoval, aby byl kandidát zvnějška soustavy státního zastupitelství.

Babiš čelí trestnímu stíhání v kauze Čapího hnízda. Nejvyšší státní zástupce v prosinci 2019 po přezkumu stíhání v případu obnovil, bylo podle něj zastaveno nezákonně a předčasně.

(čtk)