Politik, který by řídil nejvyššího státního zástupce, mohl ho takřka kdykoli odvolat a mohl si na vedoucí místa všech stupňů dávat svoje lidi, kteří k němu budou velmi vstřícní, to je něco nepřípustného, říká Miroslav Antl. Foto: archiv

Miroslav Antl: Státní zástupci nepatří do područí politiků

Hlavní problém nynějšího návrhu je, že staví státní zástupce do područí politiků, říká předseda ústavně-právního výboru Senátu a bývalý státní zástupce Miroslav Antl (nestr. za ČSSD). Návrh by podle něho měl být odmítnut a vystavěn zcela nový zákon.

Dá se podle vás stavět na půdorysu návrhu, který představila ministryně spravedlnosti Helena Válková?

Myslím, že by návrh zákona měl být odmítnut a vrácen. Měli bychom začít stavět nový a vycházel bych přitom z toho, co přinesl exministr Pavel Blažek. Ačkoli je z ODS, bavil se napříč celým politickým spektrem a ten zákon odpovídal naší představě o státním zastupitelství.

Co vidíte jako největší problém nynějšího návrhu?

Jednoznačně to, že by státní zástupci měli patřit do područí politiků. Tedy ministra spravcedlnosti, který si z toho asi chce udělat stádo úředníků, které si bude řídit. Státní zástupce by měl být zcela opačný.

Stále se vede diskuse o tom, nakolik nynější návrh vychází z toho, který už loni v prvním čtení projednala sněmovna. Nejvyšší státní zástupce v této souvislosti řekl, že zůstala forma, ale s jiným obsahem. Co podle vás zbylo z původního návrhu?

Vůbec to vztah nemá. A považuji za největší chybu, že Marie Benešová původní zákon stáhla. Podle mě byl precizní, už bychom teď věděli, jaké výhrady k němu mají politici v dolní i horní komoře. Ale myslím, že měl velkou šanci na to, aby prošel, a státní zástupci už byli jiní. Ztratili jsme rok času.

Jaká je podle vás motivace ministryně spravedlnosti předložit nyní právě takový zákon?

Myslím, že chce řídit státní zástupce a chce je řídit i politickou silou. Musí si ale uvědomit, že příště to může být ministr spravedlnosti jiný, ale zase to bude politik. V tu chvíli, kdy by řídil nejvyššího státního zástupce, mohl ho takřka kdykoli odvolat a mohl si na vedoucí místa všech stupňů dávat svoje lidi, kteří k němu budou velmi vstřícní, to je něco nepřípustného. Takový státní zástupce už nikdy nebude samostatný a nedovolí si stíhat někoho z koaličních stran, které zrovna budou u moci.

Robert Malecký