Vláda řeší, jak na ceny energií Foto: Úřad vlády

Vláda projedná novelu rozšiřující výměnu daňových informací, má se rozšířit o digitální ekonomiku

Mezinárodní spolupráce a automatická výměna daňových informací by se měla rozšířit o digitální ekonomiku. Finanční úřady by tak měly pravidelně získávat informace o prodejcích digitálních platforem, kteří díky nim vydělávají například na pronájmu nemovitostí nebo dopravních prostředků.

Provozovatelé těchto služeb z ČR i zahraničí by tak měli vybrané informace oznamovat jednou ročně Specializovanému finančnímu úřadu, a to do 31. ledna za uplynulý kalendářní rok. Počítá s tím balíček novel zákonů na posílení mezinárodní spolupráce při potírání daňových úniků, které ve středu projedná vláda. Návrh především zavádí do českého právního řádu novelu směrnice o správní daňové spolupráci (tzv. směrnici DAC 7). Součástí novely je rozšíření institutu kontrolních nákupů i na digitální ekonomiku.

Informace, které budou muset firmy poskytovat, se týkají identifikace daného prodejce a informace o celkových příjmech a výdajích vygenerovaných prostřednictvím digitální platformy. Oznamovací povinnost se přitom nebude týkat prodejců zboží malého rozsahu, kteří nepřekročí 30 transakcí ročně nebo částku zhruba 50.000 Kč (2000 euro). Novela také umožní finanční správě získat informace týkající se českých i zahraničních rezidentů a pronajímaných nemovitostí nacházejících se v Česku.

Návrh dále obsahuje vylepšení mezinárodní spolupráce, například vyjasňuje podmínky hromadné žádosti o informace. Předloha také zpřesnila ustanovení, na základě kterého lze požadovat informace týkající se skupiny daňových poplatníků, jež nelze jednotlivě určit. Daňové orgány více členských států EU budou moci také podle novely provádět společné daňové kontroly.

Nová pravidla mají nabýt účinnosti 1. ledna 2023, ustanovení o společné daňové kontrole 1. ledna 2024.

(čtk)