Někdejší ústavní právník Saíd nastoupil do čela Tuniska po letech ekonomické stagnace a politických problémů a z počátku se zdálo, že jeho intervence má širokou podporu Foto: Pixabay

Tuniský prezident pokračuje v čistkách, propustil 57 soudců

Tuniský prezident Kaís Saíd, který v posledních měsících konsoliduje moc ve svých rukách, ve středu pokračoval v čistkách ve státních orgánech propuštěním 57 soudců. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž hlava státu desítky soudců označila za zkorumpované a obvinila je z ochrany teroristů.

Byl to nejnovější zásah do fungování tuniských institucí ze strany prezidenta Saída, který loni pozastavil činnost parlamentu, ochromil většinu institucí a začal vládnout prostřednictvím dekretů. V únoru rozpustil tzv. Nejvyšší radu soudnictví, o dva měsíce později zase převzal kontrolu nad volební komisí a nyní se snaží referendem prosadit novou ústavu. Tvrdí při tom, že mu jde o ukončení vleklé politické krize, zatímco oponenti jej obviňují ze snahy nastolit vládu jednoho muže.

Ve středečním projevu o čistce mezi soudci řekl, že dal justici dostatek možností na to, „aby se sama očistila“. Jedním ze soudců, který byl zbaven funkce, je bývalý předseda zmíněné soudnické rady, která byla v březnu nahrazena novou skupinou. Nejvyšší rada soudnictví byla jednou z posledních institucí, která fungovala nezávisle na Saídovi, a podle Reuters působila jako hlavní záruka nezávislosti soudů od revoluce z roku 2011.

Někdejší ústavní právník Saíd nastoupil do čela Tuniska po letech ekonomické stagnace a politických problémů a z počátku se zdálo, že jeho intervence má širokou podporu. Ta se ale postupně vytrácí a proti prezidentovi se nyní staví i vlivná odborová organizace UGTT. Ta tento týden oznámila stávku státních zaměstnanců na protest proti plánu zavést novou ústavu. Ekonomické problémy při tom v Tunisku přetrvávají, což by mohlo popularitu prezidenta dál oslabovat, píše Reuters.

(čtk)