Proč tak málo mladých lidí vykonává funkci přísedících u soudu?

Proč tak málo mladých lidí vykonává funkci přísedících u soudu?

Stát se přísedícím u soudu není nic složitého. Doufám, že moje zkušenost bude inspirací pro další mladé lidi.

Před časem jsem se dozvěděla o institutu soudce přísedícího a nedeformovaná obecně špatně vnímanou představou o této pozici i často tristní realitou, jsem se rozhodla, že by bylo skvělé se tímto způsobem věnovat aplikovanému právu v soudní síni. O tuto funkci si může na svém příslušném městkém úřadu zažádat každý nad 30 let, s čistým trestním rejstříkem a po prozkoumání životopisu, jeho osobních předpokladů k vykonávání této funkce a schválení městskou radou je přidělen k obvodnímu soudu. Ten se odvíjí od místa, kde má žadatel trvalé bydliště či zaměstnání. Následně složíte slib do rukou předsedy soudu a začnete být soudní úřednicí po domluvě zván k jednotlivým kauzám v trestním nebo civilním právu.
Osobně upřednostňuji právo trestní, protože mi připadá zajímavější situace, kdy proti sobě stojí státní zástupce a obhájce obžalovaného, než když se dohadují dva právníci. Činnost je to minimálně placená a někdy i časově náročná, ale za to velmi zajímavá. Za den u soudu dostane přísedící odměnu 150 korun a náhradu mzdy. U procesu musí vydržet až do konce, jinak celé soudní řízení musí začít od začátku.

V kauzách, kde o rozsudku rozhoduje soudní senát je předseda senátu a dva soudci přísedící a všichni mají stejnou váhu hlasu a mohou se tedy vzájemně přehlasovat. Většinou ale k velkým dohadům nedochází, protože vraždy a podobné případy, kde je situace někdy nejasná se na obvodních soudech neřeší a u menších případů jsou většinou jasné důkazy nebo přiznání obžalovaného. Výše trestu je tak do velké míry předem určena trestním sazebníkem. Pokud máte tak jako já štěstí na rozumné a spravedlivé soudce, je vzájemná shoda o vině a trestu snadná. Od soudu odcházím s dobrým pocitem a vědomím, že spravedlnost není jen prázdný pojem.
Doba se změnila a s ní se vyměnila i většina soudců. Je to často generace třicátníků, nepříliš poznamenaných dobou komunismu. Zdá se však, že soudci přísedící zůstali stejní a většina mladých lidí nad touto možností jen mávne rukou a jde se radši rozčilovat na českou justici k novinám.

Základní fakta o přísedících:

  • přísedící musí mít státní občanství ČR, úplnou svéprávnost a bezúhonnost, zároveň také zkušenosti a morální vlastnosti zaručující řádný výkon funkce

  • musí mu být minimálně 30 let

  • přísedící jsou voleni do funkce na dobu čtyř let

  • volí je zastupitelstva obcí v případě okresního soudu, krajská v případě krajských soudů

  • pro výkon funkce musejí po svém zvolení složit slib do rukou předsedy příslušného soudu